Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БТПП: Всяко забавяне на икономическите мерки застрашава оцеляването на бизнеса

Всяко забавяне на икономическите мерки ще постави под въпрос  оцеляването на компаниите. Това заяви икономическият анализатор на Българската търговско-промишлена палата Любомир Левичаров в телевизионно предаване.

Според него схемата "60 на 40" благоприятства за това пазарът у нас да не е в толкова лошо положение. Той подчерта, че 111 хил. безработни през юни е значителен брой, но ако не беше тази схема, данните щяха да са по-завишени.

"Грантовата схема за малки и средни предприятия все още не е започнала да действа, а за микрокомпаниите тя е от важно значение. Над 20 хил. компании са кандидатствали, но средствата не са достигнали до тях. Всяко забавяне има за цена  оцеляването на микрокомпаниите", каза Любомир Левичаров. По думите му по схемата за средните предприятия са кандидатствали една трета от действащите фирми от тази категория.

"Много компании са заплашени от фалит и от съкращения на персонала, както и от намалени обеми на производство поради липса на оборотни средства. С пристигнали навреме средства компаниите ще могат да оптимизират производствата си, да имплементират иновации и дигитални платформи", допълни още икономическият анализатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във