Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БТПП предлага микробизнесът да бъде освободен от плащане на осигуровки

Всички микропредприятия, регистрирани преди 1 февруари и с доказан спад в продажбите с 20% през 2020 г. спрямо същия месец от 2019 г., в рамките на 3 месеца да бъдат освободени от плащането на социалноосигурителни вноски за техните служители, като се запазят всички права на осигурените лица, произтичащи по закон, предлага Българската търговско-промишлена палата

В доклада им, които е изпратен до правителството и Народното събрание, се предлага и самоосигуряващите се лица, които имат поне 20% по-ниски доходи през 2020 г. спрямо същия месец от 2019 г., също да бъдат освободени от плащане на социално-осигурителни вноски в рамките на 3 месеца, като се запазят осигурителните им права. 

БТПП иска и инвентаризация на всички просрочени плащания от държавни и общински институции към бизнеса и ясна програма за издължаване в най-кратки срокове. Според палатата, след увеличаването на лимита на новопоетия държавен дълг до 10 млрд. лв., е недопустимо да се задържат средства към бизнеса.

Другата идея на организацията е връщане на изплащане на първите три дни болнични в НОИ – заради неработещите детски градини и училища много родители ползват болничен, за да гледат децата си, също и завръщащите се от чужбина стоят под карантина 14 дни или повече. Предлага се и въвеждане на нов вид платен отпуск – карантинен, който се заплаща от НОИ на база на нормираната за страната линия на бедност..

БТПП настоява и за освобождаване от такса сметосъбиране и сметоизвозване и такса за обезвреждане на битови отпадъци. Както и заплащането на данък за недвижими имоти за периода от 13 март до отпадане на извънредното положение.

"Изготвеният проект на мерки се базира на анкетно проучване сред членовете на БТПП, пристигнали становища от членове на БТПП, изследване на подобни инициативи в страни от Европа чрез мрежата на Европалати и Европейския иновационен и информационен център; получена информация от службите по търговско-икономическите въпроси на България в чужбина и дипломатическите мисии със седалище София по повод реализирани мерки в другите държави", уточняват от бизнес организацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във