Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БТПП отново ще си партнира с Института за развитие на мениджмънта - Швейцария

Българската търговско-промишлена палата продължава своето партньорство с Института за развитие на мениджмънта (IMD) - Швейцария,  по повод проучването за световната конкурентоспособност през 2022 година. И през тази година палатата пряко ще участва чрез подготовката и провеждането на проучването на територията на страната и селекцията на фирми и организации, съобщиха от работодателската организация.

Световната класация за конкурентоспособност на IMD Всяка година класира икономиките на 65 държави по света и анализира капацитета на страните да създават и поддържат среда, която подкрепя конкурентоспособността на предприятията. Проучването оценява готовността на всяка страна за нейния просперитет.

Годишникът на световната конкурентоспособност на IMD се публикува от 1989 г. насам и се основава на 30-годишен изследователски опит. Класирането на конкурентоспособността е въз основа на над 330 критерия. Част от тях (2/3) се формират на база на количествени данни от международна и национална статистика и 1/3 от качествени данни от анкети, проучващи мнението на мениджърите на фирмите.

От 195 държави в света само 65 от тях се включват в проучването на Швейцарския институт, а за наше удовлетворение България е една от тях. За съжаление, резултатите за 2021 г. поставиха България на 53-то място от общо 65 държави. Страната показа спад с пет позиции спрямо 2020г., както и предходните няколко години. Според доклада на IMD, основните предизвикателства пред България през 2021г. са били свързани с политическата нестабилност, нисък процент на ваксинации срещу COVID-19, ограничено разпространение на решенията за електронно правителство, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование, съпроводени с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, както и постоянен проблем с корупцията.

Докладът на IMD за световната конкурентоспособност и класирането на 65-те икономики, включени в него за 2022 г., се очаква да бъдат публикувани в средата на годината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във