Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БТПП е за мерки за включване на неактивните лица към пазара на труда

Българската търговско-промишлена палата подкрепя идеята за въвеждане на мерки, насочени към приобщаване на трайно изолираните и икономически неактивните лица към пазара на труда. Това пише в становище на БТПП във връзка с предвижданите изменения и допълнения в Закона за насърчаване на заетостта. То е изпратено на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

От работодателската организация отбелязват, че по-тясното взаимодействие между институциите и предвидената процедура за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, отговарят на потребностите на бизнеса с оглед на недостига на работна сила и несигурната социално-икономическа обстановка. А намаляване на броя на продължително безработните е един от приоритетите на Българска търговско-промишлена палатa, както и на Асоциацията на организациите на българските работодатели, за 2021 година.

"Палатата нееднократно е изразявала становища в посока подобряване гъвкавостта и ефективността на политиките на пазара на труда. Най-вече по отношение на разширяването на възможностите за стимулиране наемането на работещи чрез субсидиране и други форми на финансиране на работодателите", отбелязват от Българската търговско-промишлена палата.

С оглед на това, от БТПП считат, че предложението за намаляване на максималния срок за предоставяне на средства на работодателите за насърчаване на заетостта (§ 14 от законопроекта – промяна от „…не повече от 36 месеца“  на  „…не повече от 18 месеца") трябва да отпадне. В момент, в който работодателите са затруднени от продължаващата криза, предизвикана от разпространението на COVID-19, e нужно стимулирането им, а не предвиждане на немотивирани ограничения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във