Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК ЩЕ РАЗПРЕДЕЛИ ПО 1.59 ЛВ. ДИВИДЕНТ

Акционерите на БТК може да получат по 1.59 лв. дивидент на акция, ако редовното им общо събрание на 14 април одобри предложениетo за разпределяне на рекордните 235 млн евро (459.42 млн. лв.). Това стана ясно от публикуваното от БФБ-София съобщение. В тази сума влизат печалбата и резерви на БТК за 2007 година. Компанията може да прави плащания за дивидент в левове или в тяхната равностойност в евро, изчислена съгласно официалния валутен курс на Българска народна банка.
Така за поредна година телекомът продължава политиката си да разпределя дивидент за акционерите си. През 2004 г. сумата беше от 17.78 лв. за акция, за 2005 г. - 0.64 лв., а за 2006-а - 0.55 лева.
Събранието ще гласува и за промени в органите на управление на БТК. Предложението за решение предвижда Росен Хаджиев да бъде освободен като член на надзорния съвет, а в надзора да влязат Владимир Пенков и Иван Марков, при условие че двамата бъдат освободени като членове на управителния съвет.
Данните от финансовия отчет на дружеството показват, че поради намаление на приходите на БТК, както и на увеличение на финансовите разходи вследствие на рефинансирането на заема (47%) и нарасналите разходи за амортизации от въвеждане на нови активи, чистата консолидирана печалба е намаляла с 12.3% в сравнение с 2006 година. Крайният положителен резултат за цялата 2007 г. е от 116.075 млн. лв. при 132.316 млн. година по-рано. Телекомът леко увеличава приходите си от продажби и за периода те се увеличават с 2% - до 1.02 млрд. лв., което е приблизително с 15 млн. лв. повече спрямо предходните дванадесет месеца. Въпреки че фиксираният бизнес на групата следва световните тенденции и миграцията от фиксирани към мобилни услуги, БТК успява донякъде да ограничи намалението на броя фиксирани телефонни линии спрямо предходната година. Този ефект е постигнат главно чрез атрактивни оферти и промоции, както и чрез успешното пренасочване на значителен обем от абонатите на фиксираните линии към Вивател.
В резултат на направените инвестиции са постигнати задължителните параметри за цифровизация за 2007 година. За една година е постигнат значителен ръст на цифровизация за цялата национална телекомуникационна мрежа в България и тя е вече 73.2 на сто. Така компанията надхвърли изискванията, договорени по време на приватизацията и по присъединяването на страната към Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във