Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК СЕ НАГЛАСИ ЗА 077

Издаването на лиценз за изграждане, поддържане и използване на мобилна съобщителна мрежа по стандарта GSM ще струва на Българската телекомуникационна компания 95 580 000 лева. Това реши Държавната комисия по далекосъобщенията в отговор на постъпилото заявление от страна на БТК. Ако то бъде прието и от Министерския съвет, третият лиценз за цифровия мобилен стандарт ще бъде даден на телекома ни без организиране на търг или конкурс.
Очакванията са предложението на ДКД да бъде атакувано от сега съществуващите два GSM-оператора - МобилТел и Космо Бългерия Мобайл. Поне от Космо заяви такива намерения. Достатъчен мотив е декларираната от самата комисия равнопоставеност между участниците на българския GSM-пазар. За сравнение - ОТЕ плати 135 млн. щ. долара, за да се сдобие със заветния лиценз.
Получи ли разрешението, БТК ще заплати и годишна такса за ползване на ресурс от Националния номерационен план в размер на 100 000 лв. за срок от 15 години, какъвто е периодът на лицензията. Националният код за достъп, който ДКД ще предложи, е 077.

Facebook logo
Бъдете с нас и във