Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК продаде дела си в гиганта Eutelsat

БТК (Виваком) е продала 0.08% от дела си в сателитния оператор Eutelsat, показва последният финансов отчет на компанията. Сделката за 3.1 млн. евро е приключила през юли, като продажбата няма да повлияе върху услугата за доставка на сателитна телевизия на телекома, защото той има договори с Intelsat за ползване на негов спътник. Името на купувача обаче не се съобщава.


Акциите бяха част от инвестиционния портфейл на фирмата, която притежава също така миноритарни дялове - 4.79% в "Интерспутник" и 5% в Софийската фондова борса. Решението за продажбата на дела от 0.08% е било взето от управителния съвет на телекома още миналата година, за да се осребри направената по-рано инвестиция.


Въпреки малкия дял, притежаван в Eutelsat, БТК получава солидна сума за акциите си. Пазарната капитализация на сателитния оператор достига 5.5 млрд. евро при цена на книжата от 24.95 евро за брой.


Продажбата идва в момент, в който трите мобилни оператора у нас обявиха свиване на приходите си от началото на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във