Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК ОБВИНИ РЕГУЛАТОРНАТА КОМИСИЯ, ЧЕ РАБОТИ ЗА КОНКУРЕНЦИЯТА

Спорът между бившия държавен телеком и Комисията за регулиране на съобщенията загрубя. През седмицата БТК най-накрая обяви публично позицията си за върнатите от регулаторния орган нови телефонни тарифи, които трябваше да влязат в сила от 1 юни. Предложеното изменение на цените е отхвърлено с обща трактовка и с мотиви, които не са подкрепени от конкретни данни. С връщането на направеното от БТК предложение ще бъдат засегнати в най-голяма степен интересите на крайния потребител и възможността му да ползва телефонни услуги на достъпни цени. Социалните цели на компанията биха могли да бъдат постигнати само ако тя бъде третирана законосъобразно и прозрачно от регулатора, се казва в становището на телекома, разпратено до медиите.
Предложението на БТК предвиждаше намаляване на сегашните четири зони за разговори на две - за градски и за междуселищни връзки. По този начин щяха да поевтинеят цените за разговорите на дълги разстояния, но за сметка на по-късите дестинации - до 100 километра. Намеренията също така бяха месечната такса за домашен телефон да се увеличи с 1.20 лв. и да стане 13.80 лв. с ДДС, а тази за бизнес потребителите - с 1.50, или общо 21.60 лева. Таксата за откриване на нов телефонен пост пък трябваше да намалее от 70 на 20 лева. Другият основен акцент в тарифната политика бе премахването на евтините градски разговори между 21 часа и 7 сутринта, за които потребителите заплащаха само първоначална такса от 11 стотинки. Наред с това се предвиждаше преференциална оферта за евтини разговори до шест чуждестранни столици, с които българите говорят най-често.
От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) обаче не харесаха предложението и го върнаха обратно с аргумента, че цените на фиксираната гласова услуга не съответстват на изискванията на Закона за далекосъобщенията. Освен това от предоставената им информация не можело да се направи точна преценка как промените ще засегнат интересите на потребителите и какво ще е реалното общо увеличение на цените.
Реакцията на БТК, макар и очаквана, бе доста остра. Компанията обвини КРС, че работи за конкуренцията, толерирайки едни фирми за сметка на други. С действията си комисията стимулира завземането на голям дял от българския пазар на фиксираните телефонни услуги от компании за сметка на единствения български телеком, който предоставя универсални услуги без компенсиране. В същото време на пазара се появяват оферти от конкурентни оператори, които видимо копират предложените от компанията нови тарифи за междуселищни и международни разговори. Нещо повече - като средство за въздействие върху потребителите се използват задържаните от регулатора по-високи цени на БТК, заяви шефът на дирекция Регулация и конкуренция Павел Велчев.
Тези нападки показват, че бившият държавен телеком трудно привиква към работа в пазарни условия. Някак несериозно изглежда точно той, който на практика все още продължава да е монополист в сектора на фиксираната телефония, да се притеснява от едва прохождащата конкуренция в лицето на няколко алтернативни оператора. Далеч по-логично като че ли е новите му собственици да преразгледат ценовата си политика, която трудно може да се нарече пазарна, приемайки, че доскорошните безметежни отношения с КРС са останали в миналото.
От друга страна, решението на регулаторната комисия наистина хваща БТК в доста деликатен момент. Отказът за утвърждаване на новите й цени не може да се обжалва, защото се представя като налагане на задължително указание да се попълнят необходимите данни. Тази възможност бе разписана през миналата година с поправка в Закона за далекосъобщенията, позволяваща тарифите на компанията да се връщат безкрайно, докато регулаторът ги одобри напълно. На всичко отгоре в началото на седмицата алтернативният телеком Орбител (собственост на германската Дойче телеком), пусна рекламна промоция, с която директно удари цените й. В завъртелия се по телевизиите клип главният герой също се казва Любо (като в най-тиражирания клип на БТК), но е с Бизнес Орбифон и плаща двойно по-малко за междуградски и международни разговори.
Реално абонаментният план ще започне да действа от началото на юни, но фирмите вече проявяват сериозен интерес към него. Причината за това е, че се спестява около 30 на сто от досегашната месечна сметка. Не се сменят и телефонните номера на предприятията и не се налага набирането на допълнителен код преди свързването. Липсват и абонаментни и инсталационни такси, защото необходимото оборудване е за наша сметка, както и задължителен срок за действие на договора, обясни българският изпълнителен директор на Орбител Николай Горчилов. Цената за междуградски разговори в трета зона в силен трафик ще е 0.05 лв за минута, като ще се начислява и такса за свързване на БТК, която е 0.11 лева. Тоест крайната цена ще е 0.16 лв. за минута без ДДС. Срещу това засега БТК може да извади цената си от 0.21 лв (без ДДС). Разликата скача още повече при международни разговори до стационарни телефони в Европейския съюз в слаб и силен трафик.
Независимо от заявката на Орбител, днес не може да се прогнозира кога точно господстващото положение на БТК на пазара ще бъде поставено под въпрос. За няколко години след либерализацията на телекомуникационния пазар в други европейски държави бившият монополист е губел между 30 и 50 на сто от клиентите си, показват статистическите данни, представени от алтернативния оператор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във