Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК КРОИ ШАПКАТА НА ОТЕ

Лицензът за третия GSM-оператор ще бъде даден в най-скоро време, заяви в четвъртък (7 юни) министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински. Повече конкретност по сроковете министърът внесе с уточнението, че третият и последен мобилен оператор в страната ще започне да предоставя услуги в началото на 2002 година. Дотогава военните поетапно щели да освобождават необходимите честоти.
Обявеното от Славински намерение да даде, а не да продаде разрешението подсказва, че фаворит за него е Българската телекомуникационна компания (БТК). Тя е и единствената, която засега е заявила официално интерес към лиценза. Преди по-малко от месец ръководството на телекома внесе запитване в Държавната комисия по далекосъобщенията за възможността да стане третият мобилен оператор у нас без допълнителни условия.
Не са малко експертите, които смятат, че на пазара на мобилни телефонни услуги в България няма място за трима играчи. Лицензии вече имат МобилТел, който дръпна сериозно напред, и гръцкото дружество Глобул, чиято дейност ще започне през юли или август. БТК също има дял в пазара, но чрез участието си в българо-английската фирма Мобиком, предоставяща по-стар тип аналогови телефонни услуги. Българският телеком има 51% от нея и преговаря с английските си партньори от Кейбъл енд Уайърлес за изкупуването на останалите акции. Абонатите на Мобиком в момента са около 180 хиляди. И ако до края на годината БТК получи лиценза, за който говори Славински, и реши въпроса със собствеността на Мобиком, на практика може да се превърне от трети във втори GSM-оператор.
Нищо чудно Глобул да не успее дотогава да развие добре търговската и рекламната си експанзия, а телекомуникационната компания да тръгне с летящ старт. Очевидно първата цел на БТК ще са досегашните абонати на Мобиком, които и без това се топят от пазарната суперактивност на МобилТел. Получаването на лиценз ще забави и може би дори ще спре тази тенденция. Глобул ще се затрудни в отклоняването на клиенти и заради обстоятелството, че като оператор ще работи по различни тарифи с клиенти на Мобиком и МобилТел. Поне засега всички изявления на гръцките мениджъри навеждат на тази мисъл. Така прехвърлянето на потребители например от Мобиком в Глобул няма да е мотивирано, защото последната ще има малко абонати и всеки новопостъпил ще плаща по-високите кръстосани тарифи на конкурентите.
В този смисъл могат да се тълкуват изказванията през седмицата на ръководството на българския телеком, че е готово и да наддава за за последния мобилен лиценз. След промените в Закона за далекосъобщенията бе приета и т.нар. точка МобилТел, която задължава операторът да плати еднократна прелицензионна такса, когато разрешението за работа му е дадено безплатно. Заради тази поправка Лев Леваев ще се бръкне за лиценз до 2009-а с около 100 млн. долара. Очевидно шефовете на БТК са пресметнали, че при всички случаи цената за лиценза ще им излезе около 110-120 млн. щ. долара и бързат да я платят в конкурентни спрямо Глобул срокове. Гърците от ОТЕ платиха 135 млн. щ. долара за правото да изграждат втората GSM-мрежа и естествено сега не са много доволни от подобно развитие. Изпълнителният директор на Глобул Никос Авгеринос категорично заяви, че ще обжалва, ако БТК получи лиценза на преференциална цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във