Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК чака възкресение

С нови собственици и наполовина по-малко дългове от септември телекомът ще се бори за по-големи пазарни позиции

Само две седмици след като обединението между Корпоративна търговска банка (КТБ) и руската VTB Capital направи оферта към кредиторите на Българската телекомуникационна компания (БТК) за покупка на дружеството, вече има подписано споразумение между страните. В официално съобщение на телекома до Българската фондова борса се казва, че основните условия на продажбата и преструктурирането на групата на БТК ще бъдат осъществени чрез компромисна схема (т.е. на няколко етапа и с отписване на дългове от кредиторите), която се очаква да стартира този месец.


Мажоритарният собственик на КТБ и председател на надзорния съвет на банката Цветан Василев обясни за БАНКЕРЪ, че заедно с VTB Сapital ще са равнопоставени партньори при цялостното управление на дружеството. Той не поясни как точно ще бъде разпределено дяловото участие между тях. Но в официално съобщение на Корпоративна търговска банка се казва, че в резултат на осъществяването на тази сделка КТБ възнамерява да придобие под 10% от капитала на БТК.


За да бъде реализирана сделката до септември 2012 г., каквито са плановете, първо, трябва да има съдебно вписване на детайлите около преструктурирането на дълга и прехвърлянето на собствеността. Има одобрение на кредиторите, сключен е lock up agreement (споразумение за временно ограничаване на сделките със собствеността с активите на компанията) с лондонските кредитори до окончателния трансфер на акциите, каза още Цветан Василев. По думите му повече подробности около сделката ще има едва когато приключат съдебните процедури.


Впрочем основните параметри бяха оповестени още на 19 юли и според тях инвеститорите ще платят 130 млн. евро кеш на старшите обезпечени кредитори, срещу което ще получат мажоритарен дял от 93 процента. На 10 август обаче от БТК съобщиха, че ако предложеният от двамата нови финансови инвеститори план за преструктуриране на задълженията на дружеството бъде одобрен от кредиторите му и британския съд, обединението между КТБ и VTB ще получи 73 на сто от акциите, а кредиторите ще запазят останалите дялове. Очаква се дългът на Виваком ще бъде намален от 1.65 млрд. до 588 млн. евро, т.е. с 64 на сто. Редукцията на дълга означава, че големите кредитори на телекома ще трябва да отпишат голяма част от вземанията си.


Офертата включва и възможности старшите обезпечени кредитори да продадат остатъчния си дял на КТБ и ВТБ по време на приключването на сделката, съобщават от БТК. Така че, ако бъдат използвани всички възможни опции, кредиторите ще могат да се освободят напълно от участието си в дружеството срещу общата сума от 617 млн. евро.


Цената при продажбата на акциите ще зависи и от степента, в която кредиторите ще използват различните опции, и се очаква в крайна сметка тя да варира в рамките между 0.81 и 1.92 лв. на акция.


Според данните в Търговския регистър 69.3% от капитала на БТК държи НЕФ Телеком България ООД, която от своя страна е собственост на две офшорни компании - НЕФ Телеком Къмпани Б.В. и НЕФ Телеком Къмпани II Б.В. Зад тях, според известната информация, стои хонконгският бизнесмен Ричард Ли, чието участие олицетворява инвестиционната компания PineBridge Investments LLC.


За да стане собственик на БТК, през 2007-а Ли ползва кредит в размер на 1.65 млрд. евро, но през 2010-а е спрял да го изплаща. Общо 20 са банките, които са отпуснали заема, и сред тях са най-големите в Европа - британската Royal Bank of Scotland(която държи около 10% от дълга), германската Deutsche Bank, швейцарската UBS, италианската UniCredit, австрийската Raiffeisen Zentralbank и Европейската инвестиционна банка.


Приключването на сделката от страна на КТБ и VTB Сapital зависи и от други условия, включително и от одобрение от съответните регулаторни органи. Това обаче едва ли ще е проблем, тъй като новите собственици не са играчи на телекомуникационния пазар. С придобиването на БТК те не биха нарушили правилата за защита на конкуренцията дори и ако след покупката (и при спазване на българското законодателство) новият мажоритарен собственик направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на телекома, както вече е обявено.


Колкото до бъдещето на БТК, до пет години може да очакваме нова смяна на собственика. По думите на Цветан Василев това е напълно логично, тъй като нито КТБ, нито VTB, нито предишните и настоящите собственици са стратегически инвеститори. Една такава бъдеща сделка зависи както от развитието на компанията, така и от пазарната ситуация към дадения момент. Целта ни е дружеството да бъде стабилизирано, за да стане по-атрактивно, заяви още той.


nbsp;


Печалбата на Виваком расте с над 43% за първите шест месеца на 2012 г. (в сравнение със същия период на миналата година). В края на юни тя е 27.56 млн. лева. Добрите резултати са следствие от продължаващото увеличение на приходите от мобилни, телевизионни и пакетни услуги. Запазва се тенденцията от началото на годината ръстът в мобилния сегмент (с повече от 15%) да компенсира изцяло спада на приходите от фиксираните линии, който вече е само 4.1 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във