Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БТК ЧАКА ПАРИ ОТ ЧУЖДЕСТРАННИ ОПЕРАТОРИ

Българската телекомуникационна компания (БТК) отчете 131 625 хил. лв. печалба след облагането с данъци за миналата година, което е с близо 40% повече в сравнение с 1999-а. Постъпленията от услуги са 848 411 хил. лева. Около 16% е увеличението в оборота на предоставяните от БТК услуги спрямо 1999 г. - поясни за БАНКЕРЪ главният директор в дирекция Корпоративна политика на компанията Елена Георгиева. - То идва главно от автоматичния телефонен трафик, наетите линии, входящия международен трафик и от налагането на услугата ISDN, което продължава и в дните около Великден.
Според Георгиева подобрени са резултатите и преди облагането с данъци и налози в т.нар. счетоводна печалба. Там увеличението е от около 33% и говори за чувствителна разлика между приходите и фирмените разходи. Този показател за нас е изключително важен - допълни тя. - Най-големи са разходите ни за амортизация (35%), което идва от направените инвестиции в дълготрайни материални активи.
БТК не е размразила на своя глава заплатите на своите служители. Компанията е в списъка на Министерския съвет, на държавни предприятия монополисти, нямащи право да променят възнагражденията на работниците си без министерско постановление. Процентът на разходи от заплати се повиши с 5% най-вече заради неизползваните годишни платени отпуски за 2000 година. По счетоводен стандарт номер 19 и по указание на Министерството на финансите те бяха отчетени като разход. Това доведе до повишаване на разходния дял за заплати в баланса ни с 5 млн. лв., но това не е ръст на възнагражденията. А и тези отпуски все още не са платени, уточни Георгиева.
Парите, дошли от намаляването на данък печалба от 25 на 20%, са позволили на телекома да обслужи свои задължения по международни разчети и за пръв път от години да не дължи пари на чужди оператори, а да очаква отвън около 1.5 млн. щ. долара. През 1996 г. компанията бе задлъжняла с над 30 млн. долара.
Инвестициите на БТК за 2000 г. са на стойност 118 млн. долара. Плановете за тази година са те да се увеличат заради премахването на монопола в общодостъпната телефонна услуга през 2003 година. Колкото до задълженията на телекомуникационната компания към републиканския и общинските бюджети, те са 65 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във