Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БТК атакува Apple пред българската КЗК

"Българска телекомукационна компания" (БТК) е подала жалба срещу световния гигант Apple ("Епъл") през българската Комисия за защита на конкуренцията. В регистъра на антимонополната комисия е записано, че предмет на жалбата на VIVACOM е "злоупотреба с по-силна позиция при договаряне". Към момента жалбата е със статут "отворено производство". 

Аргументите на българския телеком не са публикувани на страницата на комисията. Става дума обаче за директни бизнес отношения между двете страни, тъй като за разлика от конкурентите си VIVACOM не предлага премиум продуктите на "Епъл" чрез пряк договор, а чрез други доставчици. 

"Искането е свързано с евентуална злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на Apple, във връзка със сключване на пряк договор с Виваком за разпространение на телефоните с марка iPhone", уточняват от българския телеком. 

Ако КЗК вземе решение в полза на БТК, санкцията за "Епъл" е в размер до 10% от реализирания от предприятието оборот от продажбата на продукта, предмет на нарушението за предходната година, но не по-малко от 10 000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във