Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БСП: Защо държавата не иска едно печелившо дружество – летище „София“?

Защо държавата се отказва от управлението, контрола и печалбите на едно добре развиващо се дружество? Понеже няма досега валиден отговор, ние предлагаме проект на решение, с което да задължим Министерски съвет да прекрати действията по предоставяне на концесия на летище „София“. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той подчерта, че показателите на летището са във възходяща позиция. „Летище „София“ е на печалба. Има увеличение при редовните вътрешни линии, редовните международни линии, чартърните полети, бизнес полетите, товарните полети. 

Зарков е категоричен, че нищо не оправдава и не е целесъобразно да се отдават на концесия услугите от разработен и печеливш актив.

„В летище София вече са  инвестирани повече от 900 млн. лв. в инфраструктура. Тази инфраструктура ще донесе наготово само предимства и ползи за бъдещия концесионер, без той да е инвестирал нищо“, допълни Зарков. Той обясни, че е изградена линия на метрото до летището; построени са пътища до летището; изграден е Терминал 2 и писти.  „Т.е., необходимост от голяма инвестиция в конкретния случай не е налице. Световната практика изисква на концесии да бъдат отдавани само такива активи, които не са в достатъчна степен разработени и печеливши и които държавата не може да използва пълноценно и ефективно, поради необходимостта от голяма инвестиция на публични финансови средства или липса на технологии, но в конкретния случай, налице не е нито една от тези две хипотези“, подчерта народният представител.

"След концесията ще се намалят социалните придобивки и отпуските на служителите, а също и техните трудови възнаграждения. Сега служителите на летището са около 2300, но според практиката и мнението на експерти, най-вероятно след концесията персоналът на летището ще бъде намален с поне 1000 човека“, обясни Зарков. 

Той  Зарков заяви, че повече от половината летища в европейски столици са собственост на държавата. „Отдаването на концесия на печелившото летище „София“  с цел да се финансира друго дружество - БДЖ, което е губещо, е пълен абсурд и няма аналог в световната практика“, категоричен е той. Според него е неприемливо и нецелесъобразно проблемите на губещото БДЖ да се решават за сметка на печелившото летище „София“. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във