Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БСП внесе в прокуратурата три сигнала по сделката за ЧЕЗ

БСП внесе три сигнала в прокуратурата по сделката за ЧЕЗ.

„На първо място настояваме да се извърши проверка на средствата, с които „Инерком“ България кандидатства за закупуването на ЧЕЗ. Събрали сме документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ – през 2004 г. и през 2012 г. По отношение на продажбата на 33% през 2012 г. при правителството на Бойко Борисов ние питаме прокуратурата дали всичко това е направено законосъобразно, тъй като имаме документи, че има нарушени стратегически документи на страната при осъществяване на тази сделка“, обясни Крум Зарков.

Според него в от партията са се позовали на две енергийни стратегии. По-специално – на стратегията за продажба на енергоразпределителните дружества, където ясно е посочено, че държавата трябва да запази контролния пакет от 33%.

Третият сигнал е по досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител – длъжностно лице на ЧЕЗ България. Това производство е било образувано, че не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, в следствие на което са последвали големи щети. Питаме главния прокурор какво се е случило и какви са резултатите от това производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във