Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БСП отново погна търговските вериги

След като в предишния парламент БСП не успя да прокара предложенията си за промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с търговските вериги, сега левицата отново ще се опита да придвижи новите текстове в пленарна зала.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК. Новите текстове предвиждат отпадане на таксите на производителите и доставчиците за вкарване на стоката им в търговската верига.

В предишния парламент законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

Още при внасянето на законопроекта в миналия парламент представителите на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова обясни, че сега левицата отново предлага да се въведе термин "значителна пазарна сила", който отпадна от предишния проект между първо и второ четене. Ще търсим подкрепа за този закон, защото той е в защита на българските производители, а веригите продължават да ги рекетират, уточни тя.

Социалистката подчерта, че левицата остава ооследователна в позицията си в защита на българските производители срещу злоупотреби и натиск, на който продължават да бъдат поставени, въпреки усилията ни в предишния парламент да регламентираме тези отношения.

Социалистите ще търсят подкрепа за законодателните си предложения от другите формации, защото предложенията им били в синхрон с европейските правила и нормите за лоялна конкуренция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във