Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БСП иска Сметната палата да провери и дружеството "Монтажи" АД

Румен Гечев, БСП

Депутатите от БСП искат Сметната палата да направи одит на държавното дружество "Монтажи" АД, избрано за ремонт на язовири, посочени от правителството. Социалистите смятат, че не е спазен Законът за обществените поръчки. Социалистът Румен Гечев обяви, че БСП внася в Народното събрание проекторешение и настоява проверката да обхване периода 2017-2020 г.

"Има ли дружеството необходимия капацитет - технически и човешки ресурси, за извършване на посочената дейност? Ползва ли дружеството подизпълнители и какви са критериите те да бъдат подбрани? С какви документи се доказва качеството на изпълнение извън обяснените критерии за избор? Ние искаме Народното събрание да приеме решение за възлагане на проверка от страна на Сметната палата. Ние знаем отговорите на тези въпроси и те са изключително обезпокоителни", каза Гечев.

Левицата съобщи, че разполага с информация кои са частните фирми, които са усвоили държавни средства, а ремонти на места дори не са извършвани. Румен Гечев уточни, че става дума за 500 милиона лева, отпуснати от държавата за ремонта на 416 язовира.

"Това може да се окаже един от венците на предизборната корупция на управляващите и Сметната палата трябва да уточни кои са тези фирми, да видим какви интересни личности евентуално са имали въздействие върху "Монтажи" за разпределението на тези средства. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, но ние искаме да видим защо не се пълнят язовирите и защо те не отговарят на техническите параметри, а те не отговарят, защото парите не отиват там, където трябва", посочи социалистът.

Само преди ден управляващото мнозинство в парламента отхвърли предложението на БСП в Закона за обществените поръчки (ЗОП) да бъдат завишени изискванията към държавните фирми, изпълняващи поръчки без търг.

Социалистите предложиха публичните възложители да не прилагат ЗОП само в случаите, когато юридическото лице изпълнител извършва най-малко 90% от дейностите по поръчката със собствени хора и машини, т.е. без да ползва подизпълнители или "аварийно" наети трети лица.

Поправката в закона бе насочена главно срещу държавното АД "Автомагистрали", което чрез вътрешно възлагане (т.е. без публичен търг) спечели около 4.5 млрд. лв. за строителство и ремонт на пътища. Най-голям дял в тази сума има довършването на магистрала "Хемус". 

БСП мотивираха ремонта на ЗОП с аргумента, че "Автомагистрали" ЕАД разполага с 40 работника и 20 счетоводители и поради тази причина не е никаква строителна компания, а хъб за преразпределяне на публични средства към "правилни" подизпълнители, при това - без никакъв институционален и обществен контрол.

"БСП много ги е яд, че за 10 години България заприличва на една сравнително развита европейска държава", контрира Александър Ненков от ГЕРБ. Друг аргумент на управляващата партия бе, че в много други държави има "подобни държавни дружества и често се възлагат големи инфраструктурни обекти точно по този начин".

От ГЕРБ подчертаха също, че въпросното вътрешно възлагане на дейностите е било искано от редица правителства, включително и от кабинети на БСП. 

Все пак парламентът реши Сметната палата да провери "Автомагистрали" ЕАД за периода, поискан от БСП - от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 година.

Ръководството на държавната компания излезе с позиция, в която обеща да окаже пълно съдействие на Сметната палата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във