Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БСП: Енергийната сигурност е приоритет на външната ни политика

Кристиан Вигенин

Засилване ролята на МВнР за развитие на външноикономическите връзки и гарантиране на енергийната сигурност е сред приоритетите на левицата в "Международни отношения" - последната от преговорните теми между експертите на "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" за коалиционно управление.

Кристиан Вигенин се обяви за ефективна и модерна дипломатическа служба, дигитализация на всички консулски услуги както и за пресичане на тенденциите за политизация на дипломатическата ни служба, за професионализация на кадрите.
България наистина има нужда от външнополитическа стратегия, подчерта в изказването си той. По думите му, основната цел, която да бъде постоянна политика, е гарантиране на благоприятни външни условия за развитие на страната, отстояване на националните ни интереси, засилване на влиянието ни в регионален и европейски мащаб.

Вигенин обърна внимание на необходимостта от активизиране на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа. В този контекст е важно да се осигури политическа и финансова подкрепа за инфраструктурната свързаност на държавите в региона с акцент коридор 8, да се съблюдава отстояването на правата на българските национални малцинства в Сърбия и в Албания, коментира той. И добави към приоритетите създаване на обезпечена финансово национална политика за развитие на отношенията със съседните ни страни като се вплетат и интересите в европейската политика.

Нова или актуализирана стратегия за работа с българите в чужбина, вкл. нова нормативна уредба, преструктуриране дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, която може да влезе под "шапката" на МВнР, са сред разписаните в програмата на социалистите задачи. Според тях е необходим по-голям ресурс за обезпечаване дейностите на българите зад граница - училищата, културните центрове и др.

Акцент за БСП е и пълноценно използване на възможностите на България като Черноморска и Дунавска държава.

Нормализиране отношенията с Руската федерация с приоритет в икономиката, енергетиката, културата и образованието плюс политика за отмяна на икономическите санкции на ЕС срещу Русия и на реципрочните от страна на Москва към ЕС, предлагат да бъде записано в коалиционното споразумение от левицата.

Приоритет остават стратегическите отношения със САЩ, премахване на визовия режим за нашите граждани, задълбочаване на икономическото сътрудничество с Китай, посочи също Вигенин.

По отношение на Република Северна Македония трябва да се търси трайно и устойчиво решение по спорните въпроси като предпоставка за присъединяването й към ЕС, но и без компромиси за историческата истина на основа на документи и факти, обясни Кристиан Вигенин. Нужна е по-активна роля в този процес и на Народното събрание, смятат социалистите. Паралелно с това е необходима средносрочна програма за развитие на отношенията ни с РСМ, която да обхване всички аспекти.

За Евросъюза Вигенин посочи, че е важно да не се допускат двойни стандарти и развитието му на "две и повече скорости", по-голяма прозрачност при взимане на решения чрез засилване ролята на НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във