Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БРОЖЕНИЯ СРЕЩУ ДДС-ЗАКОНА ПРЕДИ ВТОРОТО ЧЕТЕНЕ

Да оставим данък добавена стойност (ДДС) да изпълнява фискалните си функции на спокойствие, призова неотдавна финансист №1 Пламен Орешарски. Министърът допълни, че от 1994 г. насам все някой сектор на икономиката настоява налозите да бъдат облекчени, но за радост тези опити са били неуспешни до момента.
Прав е г-н Орешарски. Наистина досега всички молби на бизнеса за въвеждане на диференцирани ДДС-ставки в България са удряли на камък. Такава съдба сполетя и предизборната идея на партията титуляр във властта БСП - да има по-ниско ДДС за много ограничен кръг от продукти, каквито са детските стоки и лекарствата.
Всъщност разбираемо е, че именно финансовият министър у нас е защитник на тезата, че всички стоки и услуги трябва да минават под гилотината на плоското 20-процентно ДДС, защото косвеният налог осигурява над 50 на сто от приходите в хазната. През тази година това златно перо ще донесе още около 100 млн. лв. допълнително заради увеличението на акцизите, което се включва в данъчната основа, върху която пък се налага данък върху добавената стойност.
Заради новия хармонизиран закон за ДДС, който ще бъде гласуван от парламента на второ четене в обозримото бъдеще, Орешарски обаче си спечели доста врагове.
Предприемачите вкупом въстанаха срещу предложената от правителството солидарна отговорност при ДДС-измами. Тя повелява, че когато търговец, който не е внесъл данъка, се укрива, бирниците ще търсят парите от други участници по веригата. За солидарни в измамите по отношение на хазната ще се смятат бизнесмени, които са знаели (б. ред. - не е ясно как ще се докаже това), че дължимият данък не е внесен. Законопроектът предвижда още за съучастие в ДДС-измама да се броят случаите, при които облагаемата сделка е привидна, заобикаля закона или е на цена, която значително се отличава от пазарната.
Доста скептицизъм има и към друга мярка, предложена от хората на Орешарски. Тя гласи, че органите по приходите могат да отказват или да прекратяват регистрацията по ДДС на фирми, уличени като данъчни нарушители. Санкцията е предназначена за търговци, които имат големи задължения към НАП (Националната агенция по приходите), не могат да бъдат открити на адреса, който са посочили за кореспонденция, не подават задължителните справки и декларации по ДДС.
Преди второто гледане на законопроекта в НС заваляха и заплахи за стачка от страна на адвокатските среди. Ако се приеме облагане с 20% ДДС, те ще атакуват решението на Народното събрание пред Конституционния съд. Защитата на гражданите е суверенно неотменно право и като такова е заложено и в конституцията, обявиха нашите юристи. Не пропуснаха да отбележат, чи никой не посяга на правата на гражданите, а на техните хонорари. И още - че налогът върху тях не е приумица на министър Орешарски, а изискване на Европейския съюз.
От просветното пък министерство обявиха, че ще преговарят за намалена 7-процентна ставка върху учебниците, за да не се взривят цените им от следващата година. От здравното ведомство поискаха приходите от ДДС върху лекарствата да се връщат обратно в болниците. Търговците на скрап предупредиха, че ако ги застигне облагане от 20 на сто, повечето сделки ще се сключват на тъмно. Туристическият бранш също води битка на всички фронтове, тъй като 20-процентният данък, въведен стъпаловидно отсега до 2009 г., ще съсипе конкурентоспособността на отрасъла.
Законът предвижда от 2007 г. в обхвата на облагаемите стоки да попаднат и приватизационните сделки, но кандидат-приватизаторите се оказаха единствените засегнати, които засега нямат възражения срещу новите правила на облагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във