Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Броят на новорегистрираните безработни вече е 72 000

От началото на извънредното положение до този момент новорегистрираните безработни са 72 000, но 11 033 души са намерили работа. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"По отношение на безработицата вчера имаме за втори пореден ден по-нисък брой регистрирани безработни – 4670 за вчерашния ден, като 3385 са декларирали, че са загубили работата си вследствие на кризата. 502-ма души вчера намериха работа, въпреки кризата“, изтъкна Сачева.

Тя съобщи, че 1553 са получените заявления по програмата 60/40. Част от тях са от творческия и от културния сектор и са за 22 015 служители и работници.

Осигурява се храна за нуждаещите се, затова социалният министър призова общините да кандидатстват по програмата "Социален патронаж". 22 хиляди нуждаещи се ще получават топъл обяд, а с даренията от правителството и частни лица още 1200 социално слаби семейства ще бъдат изхранени.

В понеделник ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъждат промените в постановлението 60/40, както и предложенията на синдикатите за увеличаване на минималното обезщетение за безработица - дневното от 9 на 17 лв., както и хората, които няма да имат право след регистрация да получават обезщетение, да получават ваучери за храна в размер на 60% от минималната работна заплата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във