Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел вдигна ограниченията върху българското свинско месо

Българска агенция по безопасност на храните отправи искане до Комисията  за премахване на ограниченията през февруари.

Европейската комисия ревизира и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в  България. Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна. Причината за налагане на ограничения бе разпространението на заболяването африканска чума по свинете.

Българска агенция по безопасност на храните отправи искане до Комисията  за премахване на ограниченията през февруари. То беше разгледано на среща на Постоянния комитет към ЕК на 15 и 16 март, на която държавите членки гласуваха „за. По този начин ЕК уважи искането и като първи етап в този процес ревизира и намалява ограниченията за петте области в България и община Аксаково.

С новото регионализиране свиневъдите от областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, Област София и общ. Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в ЕС.

Африканската чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във