Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел създава общоевропейски пространства за данни

Секторните финансови инструменти – Програмата за цифрова Европа и Механизмът за свързване на Европа, ще укрепят цифровия суверенитет на Европейския съюз. Това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на видеоконферентно заседание на министрите по телекомуникации.  

"Ситуацията с COVID-19 повдигна въпроси за зависимостта на Европа от трети страни в области или технологии от критично значение за икономиката, развитието и сигурността. Приветстваме усилията за създаване на общоевропейски пространства за данни за нуждите на научните изследвания и иновациите, както и за постигането на климатично неутрална Европа“, каза  българският министър и подчерта, че големите обеми  данни с високо качество са необходими за развитие на изкуствения интелект, който се очерта като област от стратегическо значение.

Според него финансовите програми трябва да се развиват паралелно със съпътстваща правна рамка. Като пример той даде необходимостта от преразглеждане на Директивата за намаляване на разходите при изграждане на широколентови мрежи  с цел да се стимулира развитието на инфраструктура с много висок капацитет.

„В същото време, за да се създаде силна европейска екосистема за данни, е нужна рамка за трансграничното управление на достъпа до тях. Това ще подпомогне развитието на икономиката на данни като мотор за иновации и увеличена ефективност, с пряк принос към създаването на работни места“, добави Росен Желязков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във