Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Брюксел следи под лупа енергетиката

По всичко личи, че покрай случая с уж замразения "Южен поток" в Брюксел са се поразровили внимателно в българската енергетиката. От Европейската комисия уведомиха през седмицата "Българският енергиен холдинг" за свое предварително становище, в което се казва, че компанията създава пречки пред свободната търговия с ток. Проблемът е, че в по-голямата част от споразуменията за доставка на електроенергия, сключени между холдинга и неговите търговски партньори, е записано, че електроенергията може да се препродава единствено в България или в чужбина, изключвайки по този начин вътрешния пазар на общността. Договорите предвиждат също така механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на БЕХ да следи и да наказва своите клиенти, които не спазват клаузите.


От Брюксел посочват още, че подобни териториални ограничения са забранени от чл.102 на Договора за функционирането на Евросъюза и водят "до нарушаване на електроразпределението в единния пазар, като засягат ликвидността и ефективността на пазарите за електрическа енергия и издигат изкуствени бариери пред търговията между България и други държави членки".


Едва ли е случайно, че комисията откри официалната процедура за това нарушение на 27 ноември 2012-а, а пък решението идва едва сега. Но най-неприятното в случая е санкцията - ако вината бъде потвърдена, холдингът може да бъде санкциониран с до 10 на сто от оборота му за предишната година. Според консолидирания му отчет за 2013-а неговите приходи са били 5.697 млрд. лева. Тоест може да му се наложи да се "прости" с близо 570 млн. лева.


"Процедурата се отнася към определени разпоредби в споразуменията за доставка на електрическа енергия, които към днешна дата не се прилагат и са били сключени от дъщерните дружества на "Българският енергиен холдинг" ЕАД ("Националната електрическа компания" ЕАД, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и АЕЦ "Козлодуй" ЕАД) преди нейното откриване. Както Европейската комисия изрично подчертава в своето съобщение, изложението на възражения единствено съдържа първоначалното становище и не предрешава окончателния изход от процедурата. В тази връзка БЕХ ще изготви анализ, за да отговори на Комисията през втората половина на 2014 г.", заявиха официално от холдинга.


С това обаче енергийните ни неволи далеч не се изчерпват. Малко по-късно стана ясно, че Брюкскел започва наказателна процедура срещу България заради неизпълнение на задълженията за въвеждане на директивата за енергийна ефективност. Утешително е донякъде, че страната ни е в компанията на още 23 държави членки на ЕС, които са пропуснали крайния срок - 5 юни, да синхронизират законодателството си с това на общността.


"Тъй като директивата е с разширен обхват и въвежда нови задължения, бе разработен изцяло нов Закон за енергийната ефективност. Той успешно премина процедури по обществено обсъждане и междуведомствено съгласуване, в резултат на което на 18 юли 2014-а бе внесен за разглеждане в Министерския съвет. Предвид оставката на предходното правителство законопроектът не бе разгледан. Служебният кабинет не разполага със законодателна инициатива поради липсата на действащо Народно събрание и се предвижда проектът на Закон за енергийната ефективност да бъде одобрен своевременно след сформирането на редовен парламент", съобщиха от енергийното министерство.


В отделно разследване Брюксел проучва и дали "Българският енергиен холдинг" и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" - за търговия с газ, и "Булгартрансгаз" - за пренос на синьо гориво, препятстват свои конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура у нас в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз. Официалната процедура бе открита през юли 2013-а и се чака решение по нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във