Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Брюксел ще приеме закон срещу 5G-вандалите

Вместо предаватели на мрежи пето поколение, активисти палят електрически стълбове

Новото поколение мрежи може да донесе повече ползи, отколкото вреди.
S 250 6a3c6abc c690 486c a633 47c95cc54577

Плановете на Европейския съюз предвиждат мрежите от пето поколение да бъдат пуснати в поне един голям град във всички държави-членки до края на 2020 г. Това обаче е невъзможно, защото вандали рушат инфраструктурата, с аргумент, че вреди на здравето и следва плановете на Бил Гейтс за чипиране на населението.

Група от петнадесет държави от общността – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция, изпрати писмо до Европейската комисия. Те настояват изпълнителната власт да си свърши работата и да въведе нормативна уредба срещу анти-5G движенията. Опасенията са, че заради липса на правно обвързващи механизми не може да се защити новата инфраструктура.

Групата настоява да бъде изготвена комуникационна стратегия срещу дезинформацията, която доведе до палежи на телекомуникационни обекти. Оператори от цяла Европа съобщават за над 140 нападения срещу ключови обекти, като повечето престъпления са били извършени във Великобритания и Холандия.

Страните призовават и  за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората, както и нова кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа. От Еврокомисията обещаха до края на годината до има законово задължение във всички държави-членки да определят оператори на 5G честоти.  

Запалени стълбове и бити техници

Във фалшивите новини често се спекулира с честотите и предавателите. Твърде често се говори и за радиация. Тъй като 98% от хората не са специалисти, а тези неща звучат сложно, не е странно, че има притеснени. Във всички европейски страни бяха организирани информационни кампании, но с минимален резултат. Почти никой не повярва, че като излъчване 5G мрежите няма да са нещо по-различно от това, което се случва в момента под 4G, което всички ползваме.

Предисторията на атаките са теориите на конспирацията, които свързват разширяването на 5G мобилните комуникации с избухването на пандемията от коронавируса. Доброволната социална изолация пък се оказа перфектният катализатор в намиране на кого да обвиним за разразилата се здравна криза. Затова след март в Европа започнаха масови палежи на антени. Оказа се обаче, че повечето от опустошените обекти не са предаватели на 5G, а обикновени електрически стълбове. Заради невежество цели квартали оставаха за ток и интернет. Във Великобритания бе разрушена клетъчна кула в близост до болница и заради това чрез нея не можеха да се извършват спешни повиквания. Над 80 телекомуникационни инженери и техници са били бити по време на работа. Един от тях разказва, че когато го нападнали, мъжете с черни качулки крещели: "Предател". Правителството в Лондон вече създаде специални звена за борба с дезинформацията.

Операторът „Водафон“ предупреди за нападения срещу мобилна инфраструктура и срещу електрически стълбове в няколко германски града и подчерта, че вандализмът може да струва човешки животи. Анти 5G активисти подпалили антена на мобилен оператор и в кипърския град Лимасол, като си мислели, че става въпрос за предавател на новата технология. Най-грамотни се оказаха нидерландските активисти. Те подпалиха десетки стълбове с монтирани на тях антени за 5G в Брабант,  Ротердам и Грьонинген. Десетки обекти са подпалени и в Полша. Кулите за монтиране на клетки за 5G-мрежа в тази страна са няколко хиляди, което не позволява всяка една от тях да бъде охранявана.

Страх и ужас в България

"Най-забавната“ фалшива новина за 5G в България коментираше и показваше снимки на умрели гълъби в центъра на София. Оказа се, че става въпрос за стълб до НДК, а птиците изобщо не са от България. Новината е несъмнено измислица, но много българи повярваха, че "клетките ще ни убият".

През септември един от мобилните оператори у нас – Виваком, пусна 5G мрежата си в областните градове. Мрежата е създадена чрез метода  DЅЅ, ĸoйтo пoзвoлявa нa oпepaтopитe дa изпoлзвaт cвoбoднитe чecтoти oт cъщecтвyвaщaтa 4G мpeжa. Динaмичнoтo cпoдeлянe нa cпeĸтъpa (DЅЅ) ce cмятa зa пъpвaтa cтъпĸa ĸъм 5G мpeжитe, чиeтo изгpaждaнe в Eвpoпa ce зaбaви знaчитeлнo. Очакванията са новата технология  да помогне на науката, ще развие изкуствения интелект и роботиката.

Проблемът е, че в българските форуми в интернет новото поколение мрежи не се радва на добър прием.  Противниците смятат, че 5G мрежата щяла да сее болести по хората и смърт на животните. В бургаски сайт шегаджия беше  посъветвал съгражданите си да носят "напикани потници с урина", защото тя пазила по естествен начин от лъчите на 5G-то. На 30 септември пък Балчик стана първият град в България, който въведе едногодишен мораториум върху изграждането на 5G-мрежата на територията на общината.

Всичко започва от социалните мрежи

Както обикновено ябълката на раздора е хвърлена в социалните мрежи. Тъй като анти-5G съдържанието няма причина да се филтрира, защото не се отчита като опасно, то се разпространява на свобода.  Критиците фабрикуват „уж“ експертни материали, че новите мрежи ще доведат до бум на разболели се от рак, Алцхаймер и безплодие. Възникна и нов термин – „електрочувствителност“ -  хора, които се чувстват зле заради по-високи нива на радиация.

Заради зачестилите палежи  YouTube и Facebook се наложи да предприемат решителни действия срещу невярното съдържание на тема 5G. Google, които са собственици на сайта за споделяне на видеа, казват, че клиповете по въпроса са "на границата на правилата". Те не нарушават пряко политиките на социалната медия, защото не съдържат насилие или голота, затова не могат да бъдат директно изтрити. Вместо това тези видеа няма да се показват при търсене на ключови думи и няма да се предлагат като свързано съдържание, което ги прави практически неоткриваеми.

Мерки взе и Facebook. Ако използвате търсачката на социалната мрежа и напишете ключовите думи "5G" и "коронавирус", излизат резултати от медии като "Ройтерс", както и предложение да посетите специалния "Информационен център" по темата.

Ползите може да се окажат повече от вредите

Безспорно ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Със сигурност всеки потребител ще изпита удобството на скоростта - тя ще бъде около 10 пъти по-висока от тази при 4G. Всички страни, които успеят да изградят мрежите бързо, ще са с едни гърди пред останалите в преборването на финансовата криза. Новото поколение мрежи ще дадат възможност за дистанционна работа на милиони хора по света и ще доведе до бум в медицината - 5G може да помага за лечението на болни чрез използването на роботи, диагностициране на заразени пациенти или за подпомагане на медицинския персонал.

А вредите? Със сигурност ще ги има. Но експертите твърдят, че първо технологията трябва да бъде внедрена, за да бъдат измерени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във