Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел ще инвестира 9,2 млрд. евро в ключови цифрови технологии

Брюксел планира да инвестира 9,2 млрд. евро в ключови цифрови технологии. Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Europe) е нова инициатива, която цели да осигури уменията и инфраструктурата, от които европейците се нуждаят, за да отговорят на цифровите предизвикателства в личния и деловия живот.

Програмата е част от стратегия за развитие на технологичния потенциал на единния цифров пазар, който може да създаде 4 млн. работни места и да добави 415 млрд. евро годишно към европейската икономика.Част от бюджета ще бъде заделен за малки предприятия и административни служби с цел да се насърчи по-доброто използване на технологиите от тях. Друга част от средствата ще бъдат насочени в стратегически области като суперкомпютрите, изкуствения интелект и електронната сигурност.

Докладчикът Ангелика Млинар (АЛДЕ, Австрия) посочи, че въпреки наличието на изключителни европейски постижения в изследванията и иновациите „за нашите фирми, особено за малкия бизнес, все още е трудно да получат достъп и да се възползват от новите технологии“. „Програмата е създадена, за да се заеме с проблема за ниското ниво на въвеждане на изпитателни технологии. На път сме да създадем един от най-обещаващите и необходими фондове за бъдещето на Европа“, добави тя.

От дълги години технологичният сектор в ЕС изостава спрямо други страни като САЩ и Китай. Затова общността се нуждае  от последователен общоевропейски подход и амбициозни инвестиции, за да намери решение на хроничното несъответствие между растящото търсене на най-модерните технологии и наличното предлагане в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във