Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БРЮКСЕЛ СЕ РАЗКЪСВА МЕЖДУ ИНДУСТРИЯТА И ЕКОЛОГИЯТА

Напредъкът по изпълнението на Лисабонската стратегия за поредна година бе централна тема на Срещата на върха на държавните и правителствените лидери на страните от ЕС, която се проведе на 13 и 14 март в Брюксел. Стратегията действа и дава добри икономически резултати, категоричен бе председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. В подкрепа на думите му бяха припомнени и някои несъвсем пресни вече статистически данни.
Икономическият растеж в общността се е увеличил от 1.8% за 2005 г. до 3% за 2006 г., а равнището на трудовата заетост е достигнало 66 на сто - твърде близо до границата от 70%, фиксирана в документа. Само за последните две години са разкрити 6.5 млн. нови работни места, а до 2009 г. се предвиждат още 5 милиона. За първи път от десетилетие ръстът на заетостта се съпътства и от сериозен ръст на производителността.
Въпреки това най-амбициозната цел на стратегията - да превърне Европейския съюз в най-динамичната и конкурентоспособна икономика в света към 2010 година, все още остава далеч в неопределеното бъдеще.
Освен това икономическият ръст в някои от държавите членки (предимно по-новите) е комбиниран с голям дефицит по текущата сметка и с прегряване на икономиката, както и със загуба на конкурентоспособност.
Според Барозу образованието и научните изследвания все още не са на достатъчно ниво и отделните държави следва да се заемат основно с тяхното подобряване. Министърът на развитието на Словения (която сега председателства ЕС) Жига Турк също сподели безспокойството си от недостига на европейски университети на високо ниво. Според него повечето висши училища в общността са на средно ниво, което води до липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Европа има нужда от повече тесни специалисти, каквито в момента се създават в САЩ или ги привличат зад Океана от трети страни (като например програмисти, инженери и учени). Общността също трябва да създаде благоприятни условия за привличането на мозъци отвън. Европа изостава от САЩ и по отношение на създаването на благоприятна среда за малкия и средния бизнес.
Друга важна предпоставка за европейското икономическо развитие е инвестирането в нови технологии. Вместо да унищожаваме германската автомобилна промишленост по-скоро трябва да я подтикнем да се преустрои в по-екологична индустрия, смята Турк.
Според евродепутата от Партията на зелените Ребека Хармс все още не е решен в контекста на Лисабонската стратегия и проблемът за черноработническия труд в общността. Хармс припомни съществуващата резолюция на Европарламента, която препоръчва на Съвета на ЕС и на Еврокомисията да създадат условия за въвеждане на единна минимална работна заплата в общността, която, според нея, би трябвало да се прибави към целите на Лисабонската стратегия.
Едно от главните предизвикателства пред ЕС, обсъдени на срещата на върха, е как да се съчетае икономическият растеж с опазването на околната среда. Само броени дни преди срещата комисарят по външна политика Бенита Фереро-Валднер и Генералният секретар на Съвета на ЕС Хавиер Солана в специален доклад предупредиха за страшните последствия от промените в климата. Европейският съюз трябва да впрегне гражданския си и военен капацитет, за да се справи с катастрофалните промени на климата, които се очакват това столетие, се казва в доклада. Предвиждат се и сериозни спадове в производството на зърнени култури в Турция, Сирия, Ирак и Саудитска Арабия, които определено ще се отразят и върху европейската икономика. Водоснабдяването в Израел ще се понижи с 60% през това столетие, което ще предизвика допълнителни конфликти в Близкия изток. Според Валднер и Солана ЕС трябва да впрегне силите си за научни изследвания и мониторинг на климата, както и разработване на ранни системи за предупреждение. Съответните мерки за сигурност трябва да бъдат разработени в отделните местни райони на общността, категорични са двамата европейски лидери.
Участниците в срещата на върха призоваха Еврокомисията да изработи Пътна карта за широко намаляване на вредните емисии - далеч над приетите вече цели. Миналата година ЕК взе решение за тяхното редуциране с 20% до 2020 г. спрямо нивата им през 1990 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във