Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел с нови мерки срещу трансмазнините в храните

Европейската комисия прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от общността. Мярката има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене. 

Трансмазнини (или транс мастни киселини) са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Другото име на трансмазнините е "частично хидрогенирани масла." Компаниите използват трансмазнини в храните, тъй като те са лесни за употреба, евтини за производство и трайни за дълго време. Те дават на храните необходимият вкус и структура, а много ресторанти за бързо хранене използват трансмазнини за пържене, тъй като мазнината може да се използва за пържене във фритюрници за много дълго време. Редица научни изследвания, включително и на Европейския орган за безопасност на храните, установиха че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

Според новите правила максималния лимит е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така, производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

Регулацията ще влезе в сила от 2 април 2021 г.

Първото нещо, което може да направи потребителя, за да избегне тези токсични за човека мазнини, е да се научи да чете етикетите на храните. Въпреки споменатите усилия и идеи в посока регулиране употребата на трансмазнини, това в България все още не е реалност.

Производителите често хитруват като използват общи наименования като "растителни мазнини", без да става ясно, дали са хидрогенирани или не. Ако попаднеш на подобни продукти, имай предвид, че в 99% от случаите става въпрос за трансмазнини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във