Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел проверява сделка на най-големия телеком в Европа

Компанията Deutsche Telekom ще бъде изправена пред четиримесечно разследване на европейските антимонополни регулатори заради стремежа си да придобие холандския бизнес на Tele2 - шведска партньорска компания. 

Идеята на Европейската комисия подчертава твърдата линия на Брюксел срещу сделките на телекомуникационния пазар. ЕС не крие опасенията си от консолидации, могат да натоварят потребителите с по-високи сметки, отбелязва "Ройтерс".

Агенцията припомня също така, че през 2015 г. Еврокомисията твърдо се противопостави на TeliaSonera и Telenor, които поискаха да обединят бизнеса си в Дания. 

Година по-късно европейските антимонополисти блокираха офертата на CK Hutchison Holdings за сливане на дъщерното му дружество Three UK с О2 във Великобритания, макар че впоследствие позволиха на Hutchison да съчетае италианската си мобилна мрежа с тази на Vimpelcom.

Телекомуникационните оператори настояват Комисията да приеме по-широк поглед върху индустрията и да не се съсредоточава само върху броя на телекомуникационните оператори на един пазар. Регулаторите обаче засега запазват по-твърдите си позиции. 

Deutsche Telekom иска да купи холандските активи на Tele2 и да ги комбинира с T-Mobile Nederland, което да му позволи да се конкурира с местните KPN и Ziggo. T-Mobile Nederland и Tele2 са третият и четвъртият по големина играч в Холандия след KPN и Ziggo.

KPN държи 43% дял от холандския пазар в края на 2017 г., Ziggo - 30.5%, T-Mobile Nederland - 21%, а делът на Tele2 е незначителен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във