Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел пренасочва 1 трилион евро за зелени политики

Евродепутатите изложиха вижданията си за новия амбициозен план на ЕС за постигане на нулеви въглеродни емисии до 20150 година. Резолюцията за плана, наречен Европейски зелен пакт ще бъде гласувана в сряда, предаде репортер на "Банкеръ".

Днес в пленарната зала бяха представени предложенията за частни и публични инвестиции, за финансиране на прехода към устойчива икономика и за подкрепата на регионите и индустриите, които ще претърпят промени, заради тази мярка.

Преди да гласуват Европейския зелен пакт евродепутатите гласуваха законодателни предложения за подпомагане на общностите в Европейския съюз за успеха на прехода към ниско въглеродни производителни методи.

Целта е постигането на климатична неутралност до 2050 г. и да се отговори на призивите на Парламента за преразглеждане на целите на ЕС за 2030 г. за намаляване на емисиите, преди Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата през 2020 г. в Глазгоу.

Парламентът вече подчерта, че ЕС трябва да намали емисиите си с 55% до 2030 г., за да стане климатично неутрален до 2050 г., както и спешно да приеме амбициозен дългосрочен бюджет за периода 2021-2027 г., който да позволи бързото въвеждане на политиките

По време на пресконференция в Европарламента в Страсбург с участието на председателя на институцията Давид Сасоли и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен стана ясно, че Алиансът ще отдели ще отдели 25% от бюджета си за борба с климатичните промени. За целта ще бъде създадена схема за пренасочване на 1 трилион евро за инвестиции, които да подпомогнат икономиката с въвеждане на екологични мерки в следващите 10 години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във