Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Брюксел парафира парите за газовата връзка с Гърция

Европейската комисия одобри схемата за финансиране на газовата връзка между България и Гърция. Тя излезе със заключение, че плановете на българските и гръцките власти съответстват на правилата на Европейския съюз за държавната помощ.

Общият размер на инвестиционните разходи за изграждането на интерконектора възлиза на 240 млн. евро. Финансирането ще се осигури чрез пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното акционерно дружество "Ай Си Джи Би", вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване, заем на 110 млн. евро, предоставен от Европейската инвестиционна банка на Българския енергиен холдинг (впоследствие прехвърлен на проектната компания) и пряко финансово участие в размер на 39 млн. евро от държавния бюджет на България чрез оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

С тези пари ще бъде изградена 182 км трансгранична междусистемна връзка между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Тя е проектирана за транспортиране на 3 млрд. куб. м природен газ годишно като на един по-късен етап капацитетът може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция.

Газопроводът ще е собственост на "Ай Си Джи Би" АД - съвместно акционерно дружество, съставено от консорциума "IGI Poseidon" (включващ италианското дружество "Edison" и гръцкия оператор "DEPA") и Българския енергиен холдинг.  

Преди около месец гръцкият енергиен министър Йоргос Статакис отчете, че в Северна Гърция изграждането на отсечката е "готово на 90 %". В средата на септември "Ай Си Джи Би" отвори заявленията за участие в търга за строителството на тръбата на наша територия. Общо 11 фирми и обединения изразяват желание да се ангажират с тези дейности, чиято прогнозна стойност е 145 млн. евро без ДДС. Сред кандидатите са големите български строителни фирми "Джи Пи Груп", "Трейс Груп Холд" и "Главболгарстрой".

Още по темата - стр. 22

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във