Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел отпуска 400 млн. евро за планинските региони

Нова програма за конкурентоспособност и малките и средни предприятия в ЕС предлага ЕК. 10% от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и други региони с ограничения- гласува снощи на извънредно заседание в Страсбург Комисията по земеделие към ЕП. Предложението беше направено от евродепутата от БСП/ПЕС Момчил Неков и беше прието с голямо мнозинство.

„Финансирането и подпомагането на планинските региони в ЕС е наложително и жизнено-важно, защото малките и средни предприятия са единствена форма на заетост и трудова активност в тези региони", коментира евродепутатът. 
 
Според него големите проблеми на малките и средни предприятия са достъпът до финансиране, намирането на работа ръка и наваксването с иновациите на пазара.

"Планинските региони са едни от най- засегнатите от тези проблеми, като тук трябва да добавим и инфраструктурата. Това финансиране ще помогне на предприятията в планините да се справят по- лесно с проблемите и да запазят производството си на качествени и чисти храни, а и ще бъде превенция за обезлюдяването на и без това слабо населените планински райони“, каза Момчил Неков преди гласуването.

Според евродепутата е неправилно да се третират по един и същи начин предприятията, които са в региони с ограничения, защото за функционирането им са необходими повече ресурси.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във