Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел отчете нулев напредък на България с реформите

Европейската комисия (ЕК) отправи днес в Брюксел почти същите препоръки за структурни реформи към България, каквито и миналата година. Това стана в рамките на т.нар. Европйски семестър - годишно наблюдение върху икономиките и реформите на държавите-членки и на практика означава, че страната ни на практика не е изпълнила нищо от съветите, които бяха отправени в изключително критичния доклад за 2016 г. Може да ги прочетете тук :http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/smazvashti-kritiki-ot-briuksel-za-borisov

Необходима е още работа, за да се преодолее високото равнище на необслужваните кредити, пише в доклада за страната ни. Препоръчва се сериозно намаляване на размера на неформалната икономика и по-добър достъп до качествено образование и здравни услуги.

В условията на кризата българската икономика е ставала все по-зависима от публичните инвестиции, т.е. от държавния бюджет и от еврофондовете, подчертава комисията. Макар и с добро представяне на износа през последните години, половината от него представляват продукти със средно и ниско качество, отчита докладът.

Комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен отбеляза, че "голям дял от населението няма здравни осигуровки, а цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система, остава много висока".

"Обсъжда се възможност за разширяване на обхвата на експертната помощ от Брюксел, каквато към момента България ползва в сферата на правосъдието", каза за БНР зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който следващата седмица ще бъде на посещение в София.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във