Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел одобри близо 1 млн. евро за газов хъб у нас

Европейската комисия и държавите от ЕС одобриха днес отпускането на средства за проучването на възможностите за обособяването на газов разпределителен център в България, съобщи БТА. Проектът е познат и като газов хъб "Балкан".

Комисията одобрява държавната компания "Булгартрансгаз" да получи 920 500 евро. Същото дружество може да получи и до 182 000 евро за изясняване на нуждите от осъвременяване на газопреносната система край Вълчи дол, област Варна.

Българският проект е един от 18 проекта на обща стойност 444 млн. евро за подобряването на системите за пренос на енергия. Седем от подкрепените проекти са на стойност 176 милиона евро и са в областта на производството и преноса на ток, 10 проекта на обща стойност 228 милиона евро са в областта на преноса на газ, а един проект получава 40 милиона евро и е свързан с обособяването на високотехнологична енергопреносна мрежа. От всички тези проекти пет са свързани със строителни дейности на стойност 350 милиона евро, а 13 са за проучвания за общо 94 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във