Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брюксел ни отпусна 6.4 млн. евро за щетите от наводненията

Бюджетната комисия на Европейския парламент реши да даде на България ще 6.4 млн. евро помощ за преодоляване на щетите от тежките наводнения в началото на годината. Средствата са част от пакета от 16.3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция, пострадала от природните бедствия в началото на годината. В началото на октомври Европарламента ще вземе окончателното решение за отпускане на сумите за двете балкански държави.

Фонд "Солидарност" ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради, съобщават от Европейската комисия. Припомняме, че у нас особено засегнат бе югоизточният регион.

Отпуснатата помощ за южната ни съседка е в размер на 9.9 млн. евро. Те са предназначени за преодоляване на щети, причинени от наводнения през февруари тази година в регионите Еврос (Източна Македония и Тракия) и Централна и Западна Гърция,

Вече Европейската комисия отпусна 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи по искане на двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във