Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Брюксел даде зелена светлина на аквапроектите

Министрите от Европейския съюз дадоха зелена светлина за финансирането на общата политика за риболова за следващия програмен период - 2014-2020 година. За следващите седем години Брюксел определи близо 6.4 млрд. евро. Споразумението за Европейския фонд по морските въпроси ще създаде възможност за реформиране на сектора и за по-траен и устойчив риболов, съобщи преди дни европейският комисар за риболова Мария Даманаки.
Както стана ясно още в края на миналата година, еврокомисарите обещаха радикални реформи, насочени към опазване на рибните ресурси и насърчаване на екологичния подход при улова и възстановяването на изчезващите морски видове. Те бяха заложени в новия пакет от мерки, които Еврокомисията предвиди за развитие на рибарството до 2020 година.

Сегашното споразумение трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, за да стане факт и окончателният документ. Очаква се това се случи  до края на годината. До октомври  евродепутатите  ще  приемат предложенията.

Каква част от тези милиарди ще стигнат и у нас обаче все още не е ясно. Инак още по времето на служебния кабинет (през септември миналата година) тогавашният министър на земеделието и храните Васил Грудев (и сегашен заместник-министър) обяви, че общият финансов ресурс на програмата за следващия програмен период е 113 543 226 евро, от които 88 066 622 евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство и 25 476 634 евро национално съфинансиране.

Нека припомним,че това беше единствената програма, по която нашето правителство не изпрати  в срок предложенията си  в Брюксел. Затова се наложи тя да бъде одобрена на извънредно заседание на съвета за координация при управлението на средства от Европейския съюз. Според нея през новия програмен период ще се залага на производството на аквакултури, иновациите в сектора и развиването на алтернативни туристически дейности.

Основният й фокус е насочен към аквакултурите и преработката на риба, като се предвижда финансиране и за иновации. Заложена е и възможността да се финансират колективни инвестиции от няколко фирми в бранша, както и да се развиват туристически дейности. Така например е възможно рибарските компании да могат да получат финансиране за организиране на разходки на туристи с кораби, изграждане на къщи за гости, хотели и други.

Предвидено е финансиране за изграждане на рибарска инфраструктура – пристанища, лодкостоянки и други, както и средства за екологични дейности. Както и досега, и в новата програма има предвидени средства и за проекти на местни инициативни рибарски групи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във