Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Британските туристи проявяват интерес към българските морски и планински почивки

Надяваме се британските власти да премахнат ограниченията за български граждани при влизане на територията на Обединеното кралство, както и да отпадне карантината за почиващите в България британски туристи при завръщането им, тъй като Великобритания е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с Лин Чарлз, временно управляващ посолството на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас, съобщиха от министерството на туризма.

Министър Николова е отбелязала, че в условията на продължаваща пандемия от коронавирус правителството полага усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на туристическия сезон през лятото. 

От 16 юли е отпаднала 14-дневната карантина за британски граждани, които влизат на територията на България, а от 27 юли е премахнато и  изискването за представяне на отрицателен PCR тест. 

Лин Чарлз е отбелязала, че британските туристи обичат България, но към момента всичко е в ръцете на британското правителство, което определя положителния списък с държави, за които няма карантина или други допълнителни ограничения. Тя добавя, че традиционно към България пътуват не само туристи, но и много хора, които имат имоти тук.

Министър Николова е подчертала, че въпреки продължаващата пандемия от короновирус, Министерството на туризма работи в посока безпроблемното протичане на зимен туристически сезон 2020/2021 г., "за да можем да посрещнем британските ни гости, които все повече предпочитат България като туристическа дестинация за ски туризъм".

През първото тримесечие на тази година у нас са гостували 67 954 британски туристи, а 28 036 българи са посетили Великобритания. И в двете посоки се наблюдава намаление на пътуващите.

 

Половин милион британски туристи са били у нас

През миналата година британските туристи в България са 470 149, което е  ръст от 20.7% спрямо същия период на 2018-а. Великобритания заема четвърто място по брой туристи сред страните от ЕС след Румъния, Гърция и Германия.

Българите, посетили Британските острови за същия период, са 187 850, с нарастване от 5.2% спрямо януари-декември на 2018-а. Това прави Великобритания десетата предпочитана туристическа дестинация за българските граждани.

През ноември България традиционно участва в най-голямото световно туристическо изложение във Великобритания - World Travel Market.

Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във