Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Британските потребители са оптимисти за икономическите перспективи

За първи път от началото на годината песимизмът на британските домакинства по отношение на финансовата им ситуация е утихнал. Те изразиха положително мнение за перспективите за следващите 12 месеца и се радват на по-високи доходи, показва месечното проучване на IHS Markit.

Индексът IHS Markit Household Finance се е покачил до 43.8 през юни спрямо 42.8 през май. "Неясният път към Брексит все още се задържа на заден план, докато несигурността е предизвикана по-скоро от края на мандата на Тереза Мей като министър-председател," коментира икономистът на IHS Markit Джо Хейс, цитиран от Ройтерс.

За първи път от ноември 2018 г. прогнозният компонент на индекса се е покачил на ниво над 50 като същевременно и трудовите доходи отбелязват сравнително висок темп на растеж. Британският пазар на труда продължава да бъде положителен за икономиката през последните няколко години в момент, когато несигурността относно напускането на Европейския съюз несъмнено се отразява върху бизнес инвестициите.

Равнището на безработица във Великобритания постепенно спада до най-ниското си равнище от 1975 г. насам, а ръстът на заплатите бавно се ускорява. Официалните данни за април показват най-големия годишен ръст в страната за едно десетилетие на заплащане, с изключение на бонусите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във