Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БРИТАНСКИТЕ КОМПАНИИ БОРЯТ КРИЗАТА СЪС СЪКРАЩЕНИЯ

Само за една седмица бизнесът във Великобритания обяви закриването на повече от 24 хиляди работни места. Към големите британски компании, които съкращават част от персонала си, се присъединиха и Ролс-ройс (Rolls-Royce), АстраЗенека (AstraZeneca) и БАЕ систъмс (BAE Systems). Те се готвят да освободят общо 4000 служители в офисите си по света. Шестстотин от тях са във Великобритания.
Най-масови съкращения прави производителят на двигатели Ролс-ройс, който се заканва да освободи общо 2000 работници вследствие на икономическия спад. Съкращенията ще засегнат около 4% от глобалната работна сила на компанията. Като причина за крайната мярка ръководството й изтъкна закъсненията по някои програми, сред които тези на Еърбъс А380 и Боинг 787, но предупреди също, че е принудено да свие разходите си заради икономическата несигурност.
Прекалено рано е да определяме точния ефект от глобалния икономически спад и от закъснелите поръчки - обяснява главният изпълнителен директор Джон Роуз. - Искаме обаче да предупредим навреме персонала си за евентуалните мащаби на съкращенията, които очакваме през 2009 година.
Компанията има служители в повече от 50 държави, въпреки че 60% от тях са концентрирани във Великобритания.
Подобни намерения обяви и англо-шведският фармацевтичен гигант АстраЗенека. До 2013 г. той ще съкрати 1400 служители и ще закрие три обекта в Испания, Белгия и Швеция. Паралелно с това той инвестира в построяването на завод за производство и пакетиране в Китай.
Компанията от отбранителния сектор БАЕ систъмс ще закрие 200 позиции във Великобритания, като се оправдава със свиването на държавните разходи за въоръжените сили. Тя вече започна програма за доброволно освобождаване на част от персонала.
Преди това Бритиш телеком (British Telecom) обяви готовност да закрие 10 хил. позиции, Роял банк ъф Скотланд (Royal Bank of Scotland) - 3 хил., а Върджин мидия (Virgin Media) - 2 хиляди. ГлаксоСмитКлайн (GlaxoSmithKline) ще затвори един от британските си заводи, което ще доведе до освобождаването на 620 служители. Две хиляди работни места ще бъдат закрити и в строителната компания Уолсли (Wolsley), която вече обяви няколко серии от съкращения. Гигантът Ситигруп (Citigroup) пък ще се раздели с общо 52 хил. свои служители в цял свят, от които 2000 вероятно ще са във Великобритания.
В средата на ноември безработицата на Острова достигна рекордно за последните 11 години ниво от 1.82 млн. души. Според някои прогнози до края на 2009 г. броят на безработните може да стигне 2.9 милиона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във