Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Британските фирми печелят от бизнеса си у нас

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания в София, е сред тези, които имат принос за развитието на двустранните отношения в последните години

България е на първо място по ръст на посещения от британци за първото тримесечие на 2019-а, отчита статистиката. Тази положителна тенденция следва интереса, отбелязан през изминалите години.

 Последните пет години се отбелязва ръст на пътуванията и към двете страни. За миналата година британските туристи в България са 389 661, което е ръст от 15.2% спрямо същия период на 2017-а. По този начин Великобритания се нарежда на девето място по брой туристи у нас след Румъния, Гърция, Германия, Турция, Македония, Русия, Полша и Сърбия. Около половината от гостувалите у нас британци са били тук с цел почивка и екскурзия. 

Преди няколко дни министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че се работи индивидуално с всеки от входящите 10 основни туристически пазара за страната ни, в това число е и британският. "Насочваме посланията си след анализ на профила и интересите на туристите от всяка държава и се стремим да предлагаме за всеки тези продукти, които отговарят на специфичните изисквания на посетителите", заяви Ангелкова на работна среща с представителите на туристическия бранш за подготовка на летния сезон. Именно с тази цел бяха разработени 27 дестинации - 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 спа дестинации. По този начин ще се подпомогнат местните власти и бизнесa за популяризиране на богатствата на регионите, за разширяване крилата на активния летен и зимен сезон и за насърчаване на посещенията на фестивалите и туристическите атракции. Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове.
Разбира се, не бива да пропускаме и риска, който носи Брексит, със своите ограничения, които ще наложи за пътуванията на англичаните - по работа или за туризъм. Въвеждането на визов режим, опашките по летищата и други формалности биха затруднили (и намалили) посещенията на британци у нас, а това ще се отрази и на българския туризъм.

Българите, посетили Острова за дванадесетте месеца на миналата година, са 178 589, като нарастват с 4.8% спрямо януари-декември на 2017-а.

През ноември България традиционно участва в най-голямото световно туристическо изложение във Великобритания - World Travel Market.

През март 2017 г. Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, което обхваща Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, официално обяви процедурата по напускане на ЕС след 44 години членство в Съюза, което пък вля несигурност и притеснения сред бизнеса в страната и в чужбина.

Обединеното кралство е сред важните търговски партньори на България. Стокообменът между двете страни продължава да расте в последните девет години, а през 2015-а дори прескочи и границата от един милиард евро. Великобритания е на 11-то място в българския износ за 2018 г. (с дял от 2.47%) и на 18-то място в нашия внос. Търговското салдо отново е положително за България, с едно изключение през 2016 г., за последните осем години.

През миналата година двете страни са си обменили стоки за 1.189 млрд. евро. Според данните на Министерството на икономиката, най-важната продуктова група, която България изнася за Обединеното кралство, са столове и седалки и други мебелите, следвани от медикаменти, машини, семена. От своя страна, вносът на България от Обединеното кралство е доминиран от машините, лекарствата и моторните превозни средства.

Добрите числа за стокообмена се опират на това, че Великобритания е сред големите инвеститори в българската икономика. Според данните на БНБ тя е на пето място по направени вложения у нас след Холандия,Австрия, Германия и Италия. Преките чуждестранни инвестиции от Обединеното кралство в края на миналата година са били 2.35 млрд. евро, с тенденция към лек растеж.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са фирмите: "Уилям Хюз България" ООД - метални изделия, конструкции и профили (William Hughes), "Шел България" ЕАД - търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), "Домейн Бойар" АД - производство на вина от грозде (Boyar International), "Импириъл Табако България" ЕООД - търговия на едро с тютюневи изделия (Imperial Tobacco Group Plc) са с участие на инвеститори от Великобритания (по данни на БАИ).

Добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставени от Закона за насърчаване на инвестициите и други данъчни закони, са добра възможност за привличане на британски инвестиции в българската икономика. Досега.

Все още не се знае какъв ще е разводът между ЕС и Обединеното кралство. Безспорно е, че ще има сътресения - и по отношение режима на търговия, и на пътуванията и туризма. Въпросът е доколко ние, в България, ще успеем да запазим условията за успешен бизнес и да останем предпочитано място за инвестиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във