Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит след 178 години в бизнеса

Почивките на стотици хиляди туристи по света се отменят заради фалит на един от най-старите туроператори. След 178 години в бизнеса "Томас Кук" обяви, че прекратява дейността си.

"Томас Кук" обяви фалит, след като преговорите за преструктурирането на дълга на компанията се провалиха в последния момент. Решението за прекратяването на дейността на британския туроператор влиза в сила незабавно.

Започва организация за прибирането у дома на около 600 хиляди туристи, от които 150 хиляди британци - най-голямата подобна операция в мирно време след Втората световна война.

Фалитът на основаната през 1841 година компания ще засегне 22 хиляди работни места, от които 9 хиляди във Великобритания. Затрудненията за фалиралата туристическа компания започнаха преди няколко години, но съдбата ѝ се реши през последните дни. Тя трябваше да намери спешно 200 милиона британски лири, но не успя.

19 милиона души от 16 страни всяка година се възползваха от услугите на туроператора. Според експертни оценки отливът на туристи се дължи на конкуренцията на евтините оферти в интернет и вероятно донякъде на притесненията заради Брекзит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във