Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Британски милиардер създава център за развитие на таланти

Джеймс Дайсън, бизнесмен и милиардер

Джеймс Дайсън, бизнесмен и милиардер, дари 18.75 млн. паунда на училището, което е завършил. Паричните средства ще се използват за изграждането на център за образование в областта на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката в училището Gresham в Холт, Норфолк.

Бизнесменът се надява по този начин да "вдъхновят и образоват по-блестящи млади умове". Британският милиардер Джеймс Дайсън започва да се обучава в това училище на деветгодишна възраст през 1956 година. През 1978 година той сглобява първия прототип на циклонната прахосмукачка от картон в офиса си, а това изобретение го превръща в милиардер и един от най-богатите хора във Великобритания. Между 1979 до 1984 година в рамките на пет години Джеймс Дайсън разработил и тествал повече от 5100 прототипа на циклонната прахосмукачка, докато тя успее да покрие желаните от него параметри. По-късно изобретателят основава компанията Dyson Ltd, която става един от световните лидери в производството на прахосмукачки, а него превръща в един от най-богатите британци. 

Бащата на Дайсън е бил ръководител на катедра "Класика" в същото училище Gresham, но починал веднага след като той започнал да учи там. От училището го подкрепяли финансово посредством стипендии. "Щедростта на училището означаваше, че ще мога да продължа образованието си там след смъртта му," заяви Дайсън, цитиран от Би Би Си.

Центърът за образование в областта на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката ще се помещава в бизнес сградата на бизнесмена и ще бъде проектиран от архитектите от компанията на Дайсън Wilkinson Eyre. Плановете са конструирането му да бъде завършено до септември 2021 г.

Този интелектуален център ще даде възможност за нови подходи за преподаване, ще бъде оборудван с най-новите технологии и там ще се преподава роботика, програмиране и изкуствен интелект. "Забелязах, че от около шест годишна възраст децата са много ангажирани. Те са находчиви, сънуват идеи и са любопитни, искат да знаят как могат да бъдат осъществени. Но тези черти се изтласкват от тях, отчасти от системата и частично защото преподаването на тези предмети в училищата не е в крак с технологичните промени," отбелязва Дайсън.

Бизнесменът подкрепя инженерната дейност във Великобритания чрез фондацията "Джеймс Дайсън", която запознава младите хора със спецификите й. Джеймс Дайсън и неговото семейство бяха класирани на пето място като най-богати в Обединеното кралство в тазгодишния богат списък Sunday Times с богатство на стойност около 12.6 милиарда щатски долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във