Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брексит убива инвестициите в британската автомобилна индустрия

Инвестициите в британската автомобилна индустрия намаляха наполовина заради притеснения около Брексит, съобщава CNN. Сдружението на производителите и търговците на автомобили обяви, че инвестициите в нови модели, оборудване и съоръжения в Обединеното кралство са били 347 млн. паунда през първата половина на годината, в сравнение със 647 млн. британски лири през период на 2017 година.

Драматичният спад се обяснява с развода между Великобрания и Европейския съюз. Според анализаторите Брексит може да доведе до търговски бариери, които да възпрепятстват доставки на авточасти, които са необходими за гладкото функциониране на автомобилните заводи.  

Германският концерн BMW, който произвежда емблематичния модел Mini във фабриката си близо до Оксфорд, предупреди, че затруденията ще доведат до затваряне на заводите.

Винаги сме казвали, че можем да направим всичко възможно и да подготвим всичко, но ако в края на деня веригата за доставки ще спре на границата, тогава не можем да произвеждаме нашите продукти в Обединеното кралство", обясни мениджърът на BMW Стефан Фрезимут пред "Файненшъл Таймс".

Големите компании започват да отправят силни предупреждения за тежките последици от хаотичен Брексит.

Еърбъс (EADSF) заяви миналата седмица, че може да бъде принудена да напусне страната, ако няма споразумение за търговските отношения с ЕС.

По-рано през юни пък шефът на британска бизнес организация заяви, че автомобилната индустрия в страната може да бъде унищожена.

"Ако няма митнически съюз, има сектори в Обединеното кралство, които може да изчезнат. Това е реалността", обясни Пол Дрехслер, президент на Конфедерацията на британската индустрия.

Производителите на автомобили, които разчитат на сложни световни вериги за доставки, се притесняват, че Брексит ще доведе до нови бариери пред търговията и закъснения по границите. Около 45% от автомобилите, произведени във Великобритания, се изнасят за Европейския съюз.

Освен BMW, Nissan, Toyota, Honda и Jaguar Land Rover също имат големи производствени мощности във Великобритания.

Великобритания все още не е сключила сделка, която елиминира риска стоките да бъдат обект на проверки на границата или дори тарифи за внос. Британското правителство трябва да одобри предложение за това как да се избегнат митническите проверки на границата между Обединеното кралство и ЕС, да не говорим за одобрението на ЕС.

Британският бизнес иска "по-бърз напредък в Брексит и сделка, която като минимум поддържа членството в митническия съюз и доставя ползи за единния пазар.

Избягването на забавяния на границата е особено важно за производителите на автомобили, които разчитат на своевременното доставяне на части от целия Европейски съюз. 

Почти половината от ръководителите на бизнеса в ЕС вече са намалили инвестициите в Обединеното кралство след референдума за Брексит от юни 2016 г., сочи проучване, публикувано в понеделник от адвокатската кантора "Бейкър Макензи". Около 46% от респондентите пък вече са претърпели смущения във веригата за доставки.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във