Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Брексит може да е шанс за българските компании

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да донесе нови възможности за българските фирми, които искат да развиват дейност в Обединеното кралство и те не бива да се изпускат. Това бе призивът към участниците във форума Go global, проведен във вторник и организиран от Британско-българската бизнес асоциация.

"Излизането на чужд пазар означава да адаптираш бизнеса си към глобалните тенденции, защото държавите не са капсулирани и трендовете в техните икономики следват международните. Сега след Брексит ще има раздвижване на пазара, което трябва да се използва като вход към съответната държава. Предстоят интересни времена, които ще отворят нови врати за нашите компании.“, заяви Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Според Омуртаг Петков, председател на Британско-българската бизнес асоциация, Брексит ще даде началото на нови пътища за търговия.

„Британските компании ще търсят привилегировани търговски отношения с други части на света. Но no deal Брексит би могъл да има непредвидими и катастрофални последици за бизнеса и от двете страни – и във Великобритания, и по света. Невъзможността да измериш разумния риск е неблагоприятна за всеки бизнес“, подчерта Петков.

Директорът на глобалната мрежа на Съвета на Британските търговски камари Ан-Мари Мартин подчерта, че ръководената от нея организация е отворена към търговия във всяка точка на света. „Не виждам защо компании, които търсят реализация например във Франция или в Китай, да не се възползват от нашите търговски връзки“, посочи още  Мартин и се съгласи с Бойко Таков, че да търгуваш зад граница на практика означава да станеш глобален. Глобалната мрежа на Съвета на Британските търговски камари има над 350 квалифицирани специалисти, които подпомагат работата на партньорите и членовете на камарите в световен мащаб.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във