Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бразилски компании търсят контакти с производители на торове

Бразилски компании търсят контакти с производители на торове. Те желаят да диверсифицират доставчиците си на субстанции за селското стопанство, което е много развито в страната. Това заяви посланикът на Бразилия в София Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс на среща с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Тя представи актуална информация за развитието на икономиката на латиноамериканската страна и посочи конкретни области, в които има засилен интерес за двустранно сътрудничество, съобщиха от работодателската организация.

Бразилия е първа в Латинска Америка по брутен вътрешен продукт, като днес има силно международно влияние както в регионален, така и в световен мащаб.

Бразилски производители  предлагат различни видове ядки, които досега са реализирани в Русия и Украйна, но поради войната търсят алтернативни пазари. Дипломатът уточни, че става въпрос за фъстъци, макадамия, кашу и други.

Стана ясно, че се подготвя първа среща на Смесената междуправителствена комисия между България и Бразилия за сътрудничество в няколко области, включително търговия и инвестиции. В тази връзка са обсъдени инициативи в полза на бизнеса, които да бъдат включени в нейната програма като участие в изложения и панаири, дейности за привличане на потенциални инвеститори и други.

Посланик Рейс потвърди, че бразилският пазар, който наброява 250 млн. човека, има капацитет да приеме изключително разнообразие от български стоки и е обещаващ, тъй като потребителите са много любознателни и са готови да опитат непознати продукти.

Българската търговско-промишлена палата получи информация, че български вносители могат да посетят Бразилия по програма на държавна организация за подкрепа на износа с поемане на разходи.

Стокообменът между двете страни не е голям, но расте през последните две години. През пандемичната 2020-а е бил на стойност 160.7 млн. щ. д., като се увеличава със 73.54% на годишна база. През миналата година той вече е 240.09 млн. долара.

През първите четири месеца на тази година българският износ скача с 400%, а вносът спада с 16.7 на сто. Стокообменът пък е по-висок, отколкото е бил по същото време през 2021-а.

С оглед увеличаване на българския износ за Бразилия, следва да се търсят възможности за по-активното участие на български фирми в организираните специализирани панаири, изложения и други форуми, където се обменя информация и опит и се установяват директни контакти, отбелязват от икономическото министерство.                        

Като перспективни стоки за реализация на бразилския пазар се оценяват IT продукти, фармацевтични препарати за хуманната и ветеринарната медицина, етерични масла за преработка, изделия на химическата промишленост, дамска и мъжка конфекция и други.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във