Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Братя Найденови: Попадането ни в "черен списък" е несправедливо

Снимка: Кадър от интервюто, което братя Найденови дадоха за "СТУДИО БАНКЕРЪ"

Собствениците на "Ефбет" Цветомир и Боян Найденови излязоха с позиция, след като бяха включени в разширения списък на физическите лица, които потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона "Магнитски". На 15 юни българското Министерство на финансите свърза братя Найденови с ударения от американски санкции хазартен бос Васил Божков. Сред по-любопитните имена от разширения списък са майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, неговият адвокат Александър Ангелов, както и близките до Божков - Александър Тумпаров и Георги Попов. 

В позицията си собствениците на "Ефбет" казват, че попадат в списъка несправедливо и вероятно поради обстоятелството, че списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад. 

"Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес. На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие. 

Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", се казва в позицията на братя Найденови. 

Междувременно "Ефбет" смени "Еврофутбол" като генерален спонсор на БФС. Българският футболен съюз и онлайн букмейкърът подписаха четиригодишен спонсорски договор.

"Компанията продължава с дългосрочната си подкрепа към родния футбол, като за първи път ще подкрепя националния отбор по футбол на България. Договорът гарантира ексклузивно явяване на всички рекламни и комуникационни носители на генералния партньор в предстоящите квалификационни срещи на българските национали", съобщи БФС.

Досега генерален спонсор бе свързаната с Васил Божков компания "Еврофутбол". Букмейкърът обаче остана без лиценз за извършване на хазартна дейност. 

На 8 март на първа инстанция Софийският административен съд потвърди, че дружеството "Еврофутбол" дължи на държавата 261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви, защото за срок от пет години е внесло значително по-малко от дължимото по закон. В същото време съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във