Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Браншови организации подкрепят ядрената енергетика в България

Първата браншова организация за електрическа мобилност в България - Индустриален клъстер "Електромобили" и Българско ядрено дружество декларираха подкрепата си за развитието на ядрената енергетика в България.

 

В позициите си, адресирани до председателя на Народното Събрание и основните политически сили, организациите апелират за зачитане резултатите от първия проведен национален референдум, през 2013 г., в който над 61% от българските граждани са изразили подкрепата за развитието на ядрената енергетика в страната.

Експертите акцентират и върху структуроопределящото значение на АЕЦ "Козлодуй" като гарант за енергийната сигурност на страната и водещ производител на чиста електроенергия, с дял от над 71% при нискоемисионните източници.

Работата на АЕЦ "Козлодуй" и неговото бъдещо развитие са неделима част от стратегическата посока на развитие не само на българската енергийна система, но и важна предпоставка за икономическия просперитет и поносими цени на електроенергията, обобщават организациите.

От своя страна, индустриалният клъстер акцентират и върху важното място на ядрената енергетика за сигурните и надеждни доставки на електроенергия, предвид разрастващия се дял на електрическата мобилност и цялостната електрификация на транспорта в близкото бъдеще.

 Двете организации също така подчертават и важността на ядрената енергия, като чист и беземисионен източник, за постигането на все по-амбициозните цели в посока нулеви емисии в енергетиката.

В заключение двете браншови организации се обявяват за сериозен подход в предстоящите дебати в Народното събрание и отговорно отношение към развитието на българската ядрена енергетика.

Позициите на двете организации можете да прочетете тук и тук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във