Банкеръ Daily

Управление и бизнес

БРАИТ поиска нова процедура за национално представителство на работодателите

Иновативният бизнес в страната, обединен от Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), изказва своето възмущение oт "нeпpoзpaчнo пpoвeдeнaтa пpoцeдypa зa oпpeдeлянe нa нaциoнaлнo пpeдcтaвитeлнитe paбoтoдaтeлcĸи opгaнизaции в Haциoнaлния cъвeт зa тpиcтpaннo cътpyдничecтвo."

В сряда правителството призна пет работодателски организации за представителни на национално равнище за срок от 4 години. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът за стопанска инициатива.

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ бяха признати за национално представителни организации на работниците и служителите за срок от 4 години.

Българска работодателска асоциация иновативни технологии обаче не беше призната за представителна организация на работодателите на национално равнище поради това че не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса на труда.

Днес от БРАИТ призовават правителството да проведе нова прозрачна електронна процедура, "без неуредени нормативно браншови пълномощни".

Асоциацията определя досегашната процедура като "опорочена" и настоява за поемане на отговорност от всички, които са я подкрепили или са си "затворили очите пред нея". От БРАИТ настояват за достъп на всички български компании до информация за това дали и коя работодателска организация ги представлява. Съобщават и че са предложили 35 проекта за модернизация на българската икономика, които ще доведат до инвестиции за над 40 милиарда лева.

"За съжаление поради подобно на днешното непрофесионално и непрозрачно отношение на публичния сектор към българските работодатели само за последните три месеца България пропусна инвестиция за завод за електромобили в посока Гърция, регионален дейта център на "Майкрософт" в посока Гърция, два ключови проекта за производството на батерии за електромобили, рудодобивни проекти в посока Сърбия, два завършени завода за батерии за електромобили в посока Унгария и Полша, а междувременно румънска ИТ компания за роботизация на процеси на управление на индустрия 4.0 се превърна в борсово оценено дружество за над $10 милиарда", пишат от съюза на IT компании.

Представителите на БРАИТ са установили редица нередности в работата на Комисията за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите, и на работодателите. За тях е сезиран инспекторатът към Министерството на труда и социалната политика.

"Тук ще споменем за разпределяне на пълномощни за представителство посредством жребий, "за да няма сърдити", приемане на непознати в правния мир на България "браншови пълномощни", чрез които нищо неподозиращи български компании са вписвани в работодателски организации, постоянно разнасяне на официално входирана документация насипно в кашони и кутии, конфликт на интереси на председателя на комисията, както и редица шокиращи дискусии по време на заседания на комисията, които са в разрез с принципите на правовата държава", се казва в становището на асоциацията. 

В декларацията се съобщава и за открити несъответствия с членството в различни работодателски организации.

"Дори от оскъдната ни предоставена информация в хода на процедурата ние разкрихме, че български работодатели биват причислявани без тяхно изрично съгласие и знание към произволни работодателски организации. Още по-фрапиращо е, че голяма част от компаниите - учредители на БРАИТ, се оказаха включени и преброени в други работодателски организации (без тяхно знание и позволение). Също толкова скандализиращ е примерът на работодатели, напуснали публично една работодателска организация и също публично присъединили се към друга, но се оказва, че без тяхно знание продължават да бъдат преброявани в първата", пишат от БРАИТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във