Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОТСВАНА ЗАПАЗВА БЛЯСЪКА НА ДИАМАНТИТЕ СИ У ДОМА

В новата фабрика на компанията за производство и търговия с диаманти Юростар (Eurostar) в столицата на Ботсвана - Габороне, стотици работници се трудят над миниатюрни камъни. Индийската Юростар, чиято централа е в Белгия, започва бизнеса си в Ботсвана през 2004 година. Във фабриката работят 456 души, които разрязват във форми по около 1000 камъка на ден. Тук местните хора се обучават да режат и полират диаманти, тъй като се планира разширяване на производството и броят на работниците трябва надмине 1000. Други 15 големи международни диамантени компании също работят в Ботсвана.
До неотдавна страната с население 1.8 млн., която е най-големият производител на диаманти в света (27% от общата стойност), изнасяше само необработени камъни. Правителството, което се бори да разнообрази икономиката на страната и да създаде работни места, иска да извлече повече стойност от основната си стока. Обработката добавя около 40% към цената на суровите скъпоценни камъни. Но идеята, според изказване на постоянния секретар на Министерството на минералите и енергетиката Аколанг Томбейл, е да бъде създаден международен диамантен център, който не само ще шлифова и полира камъните, но и ще търгува с тях, като същевременно ще осигурява охранителни, технологични и финансови услуги. Засега диамантената индустрия трябва да създаде над 3000 работни места до края на годината.
Важна крачка в тази посока е наскоро учредената в Ботсвана компания за търговия с диаманти - джойнтвенчър между гиганта в индустрията Де Биърс (De Beers) и правителството. Де Биърс, която произвежда около 40% от диамантите в света, добиваше почти всички камъни от Ботсвана чрез съдружието си с правителството Дебсвана (Debswana). През 2006-а, когато лицензът й за експлоатиране на диамантените мини и договорът за продажби в Ботсвана трябваше да бъде подновен, Де Биърс се съгласи да открие компания за търговия с диаманти в столицата Габороне. Луксозният нов център сортира и оценява местните необработени камъни и до 2009-а очаква да продаде на 16 внимателно подбрани международни компании диаманти на стойност 550 млн. щ. долара, като изискването е да започнат бизнес в страната, за да им се разреши да изкупуват скъпоценните камъни. От следващата година Де Биърс ще събере всички диаманти, които продава - 45% от световното производство, в Ботсвана вместо в Лондон.
И все пак няма да бъде лесно Ботсвана да бъде превърната в международен диамантен център. Около 58% от диамантите в света се разрязват и шлифоват в Индия, където работната ръка е евтина, а правителството предоставя привлекателни стимули. И други азиатски центрове, като Китай и Тайланд например, се развиват бързо. Отдавна утвърдените шлифовчици - в Израел и в по-малка степен в Белгия и Америка, запазват конкурентността си, особено за обработването на най-големите и най-ценни диаманти. Антверпен си остава мястото, където се търгуват голяма част от полираните диаманти на света. Производствените разходи в Ботсвана са три пъти по-високи от тези в Индия. А шлифоването на много на брой, но малки камъни не е икономически изгодно.
Аколанг Томбейл признава, че Ботсвана, където работниците са организирани в профсъюзи, не може да се съревновава с Индия по отношение на цените на труда. Но когато търсенето надвишава предлагането, достъпът до необработените скъпоценни камъни е основната привлекателна страна. Ботсвана води в регионалните класации за добър мениджмънт и за ниска степен на корупция.
ЮАР и Намибия, които са съответно на пето и шесто място като страни производителки на диаманти, също искат да извлекат повече стойност от залежите си от скъпоценни камъни. Но за разлика от Ботсвана, която е щастлива, че нейните камъни са смесени с тези от други страни, и двете й съседки решиха да определят една част от собствения си добив за обработка в страната. Намибия създаде с Де Биърс компания за търговия с диаманти, която ще сортира и оценява добитите в страната камъни и ще продава част от тях на 11-те лицензирани от нея производители. В края на февруари ЮАР основа държавна компания за търговия с диаманти, която ще купува до 10% оттук изкопаните диаманти и ще ги продава на малки обработватели, които се оплакват, че не могат да намерят достатъчно камъни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във