Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бош Инженеринг Център София пое разработването на eBike компоненти

Сред разработките на Центъра са системи, които подпомагат водача на автомобила и осигуряват по-безопасно шофиране.

През изминалите години българските инженери и софтуерни и хардуерни специалисти се доказаха пред инвеститорите, които предпочетоха страната ни за развитие на своите проекти. Всяка чуждестранна компания винаги е ценна заради възможността да се внесе у нас ново производство, технология или иновации. Но  когато тя създаде научно-изследователски или инженерингов център това вече е развитие на проекта на по-високо ниво и оценка на персонала тук. А това пък е много важно, тъй като приоритет на България е по-голям износ, а така ще се експортира високотехнологичен продукт. Плюс за страната ни е и това, че е близо до големия европейски пазар, има удобни транспортни връзки. А през последните години нараства и интересът на инвеститорите към България за развойна дейност и производство в сферата на автомобилната индустрия. Американската "Сенсата Технолоджис" има бизнес център в София, развойно-технологичен център има и германската "Фесто Производство", свои R&D центрове създадоха чешката "БТЛ Индъстрийз" и турската "Одело България". Развойният център на VMWare България в София е най-големият в региона на Югоизточна Европа и Близкия изток.

Първият Инженеринг Център в София, открит от "Бош", водещ световен доставчик на технологии и услуги, отбелязва една година от дейността си в страната. Екипът тук участва в разработването на над 40 международни проекта, свързани с технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

Центърът в София работи в тясно сътрудничество с развойните екипи на "Бош" в Германия, САЩ, Унгария и Румъния, като предоставя най-добрите решения за водещите световни производители на автомобили.

"Само за една година показахме, че имаме потенциала и експертизата да поемем изцяло работата по даден проект – от софтуер, през мениджмънт на проектите, комуникация с клиента до цялостно управление на процеса. Амбицията ни е да затворим целия цикъл и скоро да предложим на на пазара технологии, разработени изцяло в България", споделя Динко Русев, технически директор на Бош Инженеринг Център София.

След приноса си в развитието на множество софтуерни функционалности, Бош Инженеринг Център София продължава да се разраства като създава цялостни решения за така наречените "автомобили на бъдещето".

Автоматизираните системи могат да предотвратят инциденти и улесняват потребителите

Сред разработките на Центъра са системи, които подпомагат водача на автомобила и осигуряват по-безопасно шофиране.

Пример за такива системи са тези за мониторинг и оценка на поведението, които анализират поведението на водачите и пътниците чрез изкуствен интелект (AI). На база този анализ могат да се вземат решения и да се предприемат действия за предотвратяване на пътни произшествия.

Центърът допринася и с разработването на последно поколение предна видео камера /Front Video Camera/. Системата предлага разновидност от удобни и сигурни функционалности, като следене на пътната обстановка, разпознаване на пътни знаци, интелигентно управление на светлините на фаровете и предпазване на пешеходците.

Един от най-новите проекти, по които работи Бош Инженеринг Център София, е разработването на eBike компоненти. Динамичната среда, необходимостта от дистанция и отговорност към околната среда водят до бум в развитието на тази технология в последните години. "Бош" има 70% пазарен дял в производството на технологии за електрическите велосипеди в света.

Кариерни възможности за специалисти и развитие на млади таланти

Компанията, като голям и важен стратегически инвеститор, дава възможност на служителите да участват в проекти, свързани с най-новите технологии в автомобилния сектор. Това е и причината само за дванадесет месеца да се удвои броят на служителите - от 120 до над 250. Дейността на компанията е разширя и със създаването на хардуерен отдел и цялостното управление на проекти.

Успехът, разбира се, е съпътстван и от създаването на добри специалисти. Група "Бош" инициира програми за усъвършенстване на квалифицирани и опитни инженери, компанията подкрепя и младите таланти в професионалното им развитие. Подготвят се стажантски програми, работата с университетите и инвестицията в бъдещи кадри е сред основните приоритети на Центъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във