Банкеръ Weekly

абсурдистан

Борисов "засили" министър Нено Димов към Шабленското езеро

S 250 f2a5e3b6 73c2 40a8 85d3 f97909353168

Министър-председателят Бойко Борисов засили министъра на околната среда и водите Нено Димов да провери лично какво се е случило край  Шабленското езеро. Причината е поредният назряващ скандал, след като в началото на седмицата от Българското дружество за защита на птиците  алармираха, че защитените местообитания на редки видове птици от международно значение - "Шабленско езеро" и "Шабленски езерен комплекс", са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция. Стана ясно, че  пресушаването е било съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на езерото. Не е за подминаване и  фактът, че всичко това се случва в район от мрежата "Натура 2000".

Природозащитниците вдигнаха достатъчно шум, което накара по темата да се включат представители на  районната инспекция по околна среда и води във Варна. Вместо ситуацията да се успокои, случката стана  по-парадоксална. Екоинспекцията потвърди, че самата тя е разрешила прокопаване на канал още в средата на февруари. В същото време констатирала, че девет дни води от езерото са изтичали в морето, но в последна  сметка даде становище, че всичко си било  наред, защото езерото само се било затворило.

Що се отнася за опожарени стотици декари тръстикови масиви, за което съобщиха природозащитниците, оказа се, че това пък било  свързано с опазването на резиденцията. Кметът на Шабла Мариян Жечев също се оказа неподготвен. Стана ясно, че за изпепеляването на дървесните масиви е научил от подадения на телефон 112 сигнал.

Кметът  Жечев обясни още, че източването на езерото е станало, след като правителствени служители поискали от общината да бъдат взети мерки, тъй  като били наводнени  избени помещения на резиденцията. Общината от своя страна прехвърлила случая за решаване на районната екоинспекция, която разрешила прокопаването на канала.  В същото време обаче се опита да разсее притесненията, като обясни, че до подобни действия се е прибягвало нееднократно през годините, защото след оттичането  водното налягане намалявало, което пък пречиствало изворите и сега вече течала доста по-чиста вода.

Не на същото мнение обаче са от от Българското дружество за защита на птиците, според които ситуацията тук била "почти апокалиптична".

Според еколозите е установен "драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро". Те твърдят, че  в резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. А тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в защитените местности "Шабленско езеро" и "Шабленски езерен комплекс". Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема, съобщават природозащитниците. Каналът е широк 15-20 м, което означава, че на практика не е имало реален контрол върху  изтичането на езерата.

Освен това каналът бил прокопан през дюни. А подобно източване като цяло противоречи на плана за управление и идеята за защитена зона, смятат от дружеството.

Цялата тази история очевидно не се хареса на Борисов, който в последно време е поставен в ситуация да  гаси пожар след пожар и затова запрати министър Димов към Шабла  с думите: "Виж ситуацията, ако има някакви скандали, веднага реагирай на място."

Според премиера е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

"Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искаме да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", обяви Борисов. За да не изглежда работата съвсем изтървана, министър Димов замаза информацията, като увери, че тя била силно преувеличена и не било истина, че умирали стотици видове птици и че езерото не било източено.

От стенограмата от заседанието на правителството става ясно, че след като Борисов  поискал подробно да бъде запознат със ситуацията с Шабленското езеро, министър Димов отговаря така: "Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено нивото, защото всяка пролет - и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини.  Вчера от Районната инспекция във Варна излязоха с прессъобщение, има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения."

А за да демонстрира бърза реакция, премиерът му разпорежда: "Отиди лично на Шабленското езеро, защото не искам да ни вкарват в скандали, които лично провери. Виж ситуацията, ако има някакви нарушения, веднага реагирай на място. Създай организация, обади се на областния управител на Добрич да отидете заедно и да свършите работа. Покани и медиите, за да имат още информация. Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във