Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борисов замина за лидерската среща за бюджета в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 20 и 21 февруари в Брюксел.

На заседанието държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС ще обсъдят Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., на базата на заключенията, предложени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Преговорният екип на Европарламента приветства срещите и обмяната на мнения, които е имала с председателя на Европейския съвет Ш. Мишел през последните няколко седмици, но неговото предложение за следващата многогодишна финансова рамка 2021-2027 г. е далеч под очакванията на институцията и на гражданите.

Мишел третира като валидно вредното предложение, подготвено на техническо ниво от финландското председателство на Съвета на ЕС през декември 2019 г. Там, където бихме очаквали значителни инвестиции за постигане на целите на Зеления пакт, цифровия преход и по-силна Европа, председателят Мишел потвърждава или увеличава съкращенията за финансиране на селското стопанство, политиките на сближаване, научните изследвания, инвестициите в инфраструктура, дигитализацията, малките и средни предприятия, Еразъм, младежката заетост, миграцията, отбраната и много други области.

От гледна точка на приходите ЕП отбелязва, че в предложението има известна подкрепа към нови методи на финансиране, но все пак идентифицира два големи недостатъка: първо, трябва да избягваме прилагането на механизъм за корекция при вноските от замърсяване с пластмаса, който би застрашил стимулиращия му ефект; второ, в окончателното споразумение трябва да бъде включен ясен и задължителен ангажимент за въвеждане на нови допълнителни собствени ресурси в рамките на МФР за 2021-2027г.

Ето защо преговарящият екип се противопоставя на това предложение и очаква Европейският съвет да не приема заключения на тази основа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във